Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Si viviu a qualsevol poble de Catalunya el més habitual serà que la vostra adreça postal sigui al carrer de l'Església. És el tercer nom més comú del nomenclàtor dels municipis catalans, després de tots els encapçalats per Can o Cal, o per Major. També és molt probable tenir una adreça relacionada amb elements religiosos, que són un 14% del carrers i places. Principalment són de derivats de creu. O de sants, amb les diverses advocacions de Sant Antoni per davant de Sant Jordi. També és fàcil viure en un dels 451 dedicats a eclesiàstics, especialment mossens; o en un dels 149 carrers dedicats a bisbes.

Són algunes de les curiositats significatives de l'estudi elaborat per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya per a RAC 1, La Vanguardia i La Vanguardia Digital sobre els noms més comuns de les vies urbanes dels 948 municipis de Catalunya.

També es poden consultar els noms propis més comuns del nomenclàtor, farcits d'eclesiàstics. Pau Casals és el primer, amb 400 carrers, però gairebé empatat amb Jacint Verdaguer, que en té 396. Són dos noms presents en gairebé la meitat de municipis de Catalunya. En quart lloc apareix el poeta Joan Maragall, i en sisè lloc Antoni Gaudí, i en setè l'eclesiàstic Jaume Balmes. Més avall, i entre els cent personatges més il·lustres, en el lloc 21, Ramon Llull; en el 33, Joan XXIII; en el 48, Torras i Bages; en el 53, l'abat Escarré; en el 64, Vidal i Barraquer; en el 66, l'abat Oliba; en el 81, Carrasco i Formiguera; en el 82 Miguel Servet (l'únic personatge vinculat amb el món protestant); i en el 86, Pius XII.

En la llista global dels noms més comuns dels carrers de Catalunya és on Església apareix en tercer lloc amb 927 carrers; mossèn o rector, 8è, amb 451; Verdaguer, 10è; creu, 11è; Sant Antoni, Sant Jordi, i Sant Joan, del 13è al 15è lloc; Sant Pere, 20è; i Sant Josep 25è. Curiosament, la Mare de Déu de Montserrat no apareix fins el lloc 39 de la llista, per darrera de Joan Maragall, Antoni Gaudí, o Jaume Balmes.

Dins de l'àmbit estrictament religiós, també és curiós que a més dels sants i mares de déu, un dels noms més comuns sigui Calvari, molt per sobre d'Àngel, Immaculada Concepció, monges, o rosari. O Jesús, que és el darrer nom de la llista de temàtica religiosa.

Darrera de la Moreneta, amb 221 carrers, el rànquing de sants i verges és aquest. Amb més de 100 carrers: Sant Jaume, Sant Miquel, Sant Isidre, Sant Sebastià, Sant Roc, Santa Maria, Mare de Déu de , Mare de Déu del Carme, Santa Anna. Més de 50 carrers: Sant Francesc, Mare de Déu del Pilar, Sant Ramon, Sant Llorenç, Sant Martí, Sant Antoni Maria Claret, Sant Pau, Mare de Déu de la Mercè, Sant Domènec, Sant Salvador, Sant Cristòfol, Sant Esteve, Sant Vicenç, Santa Magdalena, Santa Llúcia, Santa Eulàlia, Santa Teresa, Sant Lluís. I més de 25 carrers: Sant Andreu, Sant Bartomeu, Sant Agustí, Santa Coloma, Sant Marc, Santa Bàrbarà, Sant Feliu, Sant Magí, Sant Rafel, Santa Margarida, Sant Julià, Mare de Déu del Remei, Santa Rosa, Mare de Déu de Lurdes, Sant Joaquim, Sant Ignasi, Mare de Déu de Fàtima, Sant Ferran, Sant Jeroni, Sant Mateu, Sant Tomàs.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.