Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Glòria Barrete –CR) Dimarts. A la bústia electrònica de cinc-centes persones arriba des de fa set anys un correu electrònic del germà marista Enrique Hurtado. L'assumpte: 'Palabra y su eco interior' seguit d'algun concepte com deixeble, fe, Maria, pescadors, perdó, confiança... És la 'Hoja de Ruta' que amb puntualitat composa ell mateix setmanalment. Ara, i gràcies a la insistència d'una mecenes especial, aquests enviaments s'han convertit en llibre, el llibre 'La vida merece tu aplauso' que ha estat presentat aquest dilluns a la llibreria Claret.

Una mecenes d'Àvila

"Enrique, s'han d'imprimir aquestes reflexions. Mereixen un llibre! Vull que arribis al 365 full, un per cada dia de l'any. Jo patrocino l'edició. Són uns diners molt ben gastats", aquesta és la petició que li va fer un dia per correu electrònic Carmen Peña, d'Àvila i editora del llibre.

Una petició que el germà Enrique va assumir amb dubtes però que finalment va acceptar. "És un llibre escrit en set anys, fet en un any bixest, que es llegeix en el gota a gota, una part cada dia", explica el marista Lluís Serra durant la presentació.

L'ofici d'escriure

Home disciplinat, amant dels llibres i amb somriure contagiós, el germà Enrique ja desprenia optimisme i bones maneres des de jove. La teresiana Victòria Molins va ser companya d'estudis del germà Enrique. "Tots dos vam estudiar Romàniques a la Universitat de Barcelona". Molins recorda que el germà en aquella època portava sotana negra i una creu molt gran al pit, "el professor de llengua portuguesa li deia senyor bisbe i tot!".

Persona formada i formal, "tots acudíem a ell com a germà que ens ajudava". Destacaven els seus apunts, "una meravella", i amb una cal·ligrafia excel·lent que avui dia encara conserva. "La seva lletra era com la Lucida Graci, ell la feia abans que estigués als ordinadors".

Molins recorda el germà Enrique amb un somriure a la cara, "amb bonhomia, serenor i prudència". Tots dos han viscut una vida plena, "cadascú en el seu lloc", i comparteixen l'afició d'escriure.

Un mestre de vida

El llibre per a Molins és una síntesi del germà Enrique: "Pensaments acumulats al llarg dels anys, els nombrosos llibres que ha llegit i la gran memòria que té per recordar frases, les experiències llegides i les viscudes, i els records. El més entranyable potser i el que tots dos religiosos comparteixen és el del professor Blecua a la universitat. "Un referent, un mestre de vida amb majúscules".

I en mestre de vida s'ha convertit també el germà Enrique. Són nombroses les persones que li escriuen agraint l'enviament de les seves 'Hojas de Ruta'. Un encàrrec sorgit fa anys per les escoles de Pares i Mares que ell havia iniciat i impulsat i que un cop jubilat li van demanar continuar amb les reflexions. "M'he servit de paràboles, fets de vida, relats, contes orientals, inclús de grafitis en valles publicitàries".

Un Evangeli de vida

Ha recreat experiències de personatges, autors, i vides exemplars. "La meva intenció va ser sembrar pau, arribar al fons de les coses, fer més curta la distància des de la ment al cor, descobrir un present com a regal per estrenar en cada jornada, i obrir finestres a l'esperança", ha explicat Hurtado.

Un llibre que és l'Evangeli de vida del germà Enrique. Una vida plena d'optimisme, esperança i agraïment a Déu. Una professora d'institut imprimeix cada dimarts el full i apareix al claustre de professors per dir: "És dimarts, hi ha Full de Ruta!".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.