Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Galeria d'imatges

(CR) Aquest dimecres el Bisbat de Vic ha presentat "un projecte global i polièdric". Es tracta d'Episcopus, que engloba més de 50 propostes arquitectòniques, socials, culturals, religioses, patrimonials i històriques a la diòcesi de Vic durant els propers quatre anys. L'acte d’inauguració ha tingut lloc a la Sala de Sínodes del Palau Episcopal de Vic.

“Episcopus neix com una iniciativa per tornar a l’essència de l’església, a través d'una mirada agraïda al passat, per viure amb passió el present i albirar el futur amb esperança” ha explicat el bisbe de Vic, Romà Casanova.

Per la seva banda, el Conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha parlat d'un projecte vertebrador: “Amb aquest acte es referma la voluntat de la Generalitat de donar suport a aquest gran projecte que ha de ser vertebrador de la societat d’avui al llarg d’aquests propers quatre anys.” El subdelegat del govern espanyol a Barcelona, Emilio Ablanedo; l'alcaldessa de Vic, Anna Erra; i l’alcalde Ripoll, Jordi Munell, també han intervingut en l’acte.

El vicari general, mossèn David Compte, ha explicat que “Episcopus no vol ser un monòleg que fa l’església del segle XXI, sinó un seguit d’activitats que entren en diàleg amb la societat. Destaquem com a projectes principals la digitalització de l’arxiu episcopal o la restauració de les pintures de Josep Maria Sert a la Catedral de Vic”.

Dates significatives per Vic

Episcopus desplegarà els seves activitats coincidint amb quatre commemoracions d’esdeveniments significatius per la història de l’Església i del país vinculats a l'espiscopat de la seu vigatana. El 2015 es compleixen 200 anys de la mort del bisbe il·lustrat Francesc Veyan i Mola; el 2016, 100 anys de la mort del venerable Josep Torras i Bages; el 2017, 1.500 anys del primer bisbe conegut de la seu vigatana, Cinidi; i, finalment el 2018, 1.000 anys de l’inici de l’episcopat d’Oliba.

El projecte compta amb el suport de diferents organismes, com la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona i Girona, els Ajuntaments de Vic, Manresa, Igualada i Ripoll i altres empreses o fundacions del territori, a més de tenir un Comitè d’Honor, presidit pel rei Felip, amb autoritats del sector públic i privat a nivell nacional i internacional.

La llarga llista d’activitats i iniciatives al voltant d’Episcopus inclou la restauració de la Catedral, amb les pintures de Sert i un nou orgue; exposicions i rutes temàtiques per donar a conèixer el patrimoni religiós, una proposta pedagògica per a les escoles, la digitalització de l'arxiu diocesà, projectes socials i un Oratori musical.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.