Vés al contingut
Catalunya Religió

(Abadia de Montserrat) La Vetlla de Santa Maria de Montserrat, que començarà a les 21h del proper dimarts 26 d’abril, tindrà un marcat caràcter ignasià, tot coincidint amb l’Any Sant Ignasià. Constarà de tres parts: en la primera es pretén fer viure l’experiència d’Ignasi de Loiola en aquella nit de vetlla davant l’altar de Nostra Senyora, de l’any 1522.

A les 22h començarà la segona part, amb l’Eucaristia presidida per l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, que es podrà seguir en directe a través de les TV de la Xarxa de Comunicació Local, a més de Ràdio Estel (106,6FM), i de Montserrat Ràdio (100,6FM) i Montserrat TV. La característica de la Vetlla de Santa Maria de Montserrat és que la Litúrgia de la Paraula està més desenvolupada, ja que està composta per tres salms i diverses lectures i, en el moment de l’Ofertori, l'abat Josep M. Soler rep l’ofrena de l’oli simbòlic pel manteniment de llànties que cremen durant tot l’any en la Basílica, i que representen a totes les comarques de Catalunya i també a moviments i institucions que les han anat ofrenant des del 1947.

La tradició de “vetllar Santa Maria”

L’origen de l’actual Vetlla de Santa Maria es remunta a l’any 1947, quan es van celebrar les festes de l’entronització. En aquella ocasió, es va reprendre la tradició multisecular de “vetllar Santa Maria”. Van ser molts els pelegrins i devots que en grup, en família o individualment van pujar a la Basílica de Montserrat la nit del dia 26 per venerar la Santa Imatge abans de ser col·locada definitivament en el seu nou tron. Els pelegrins i devots eren rebuts pel pare Adalbert Franquesa, que en aquell moment era el Sagristà Major. L’endemà, dia 27, va tenir lloc la solemne celebració de l’Eucaristia a les places, en la qual el poble català va fer ofrena a la Mare de Déu d’un nou tron. L’organització de les anomenades “festes de l’entronització” va anar a càrrec de la comunitat monàstica i de la Comissió Abat Oliba. Des d’aquell moment, la Vetlla de Santa Maria s’ha celebrat ininterrompudament fins als nostres dies.

Acabada l’Eucaristia, la tercera part de la Vetlla començarà al Cambril de la Mare de Déu, i tot seguit continuarà amb la pregària a la Basílica de Santa Maria. Aquest serà un temps en silenci, amb intervals de música i textos escollits. Aquesta darrera part es farà amb torns d’una hora i acabarà a les 7h, amb la Missa de l’Alba. L’equip de pastoral del Santuari de la Cova de Sant Ignasi de Manresa serà l’encarregat de dur a terme la primera i la tercera part de la Vetlla.

Els participants en els torns de vetlla podran descansar a la Residència Abat Garriga –caldrà que portin el sopar i el sac de dormir. Les inscripcions es poden fer per mitjà del Centre de Coordinació Pastoral. En acabar l’esmorzar, els participants podran fer un pelegrinatge a peu fins a la Cova de Manresa, guiat pel jesuïta David Guindulain. I l’endemà, dimecres 27 d’abril, a les 11h, tindrà lloc la missa de la Solemnitat de la Mare de Déu de Montserrat, que en aquesta ocasió estarà presidida per l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol. Aquesta Eucaristia també es podrà seguir en directe a través de les TV de la Xarxa de Comunicació Local, a més de Montserrat Ràdio i de Montserrat TV.

Entrada gratuïta al Museu i ballada de sardanes

Com cada 27 d’abril, el Museu de Montserrat tindrà jornada de portes obertes. Es podrà visitar gratuïtament tant l’exposició permanent com les dues temporals: a la Sala Daura, Geografies emocionals, de Josep Guinovart (fins el 22 de maig) i, a l’Espai d’art Pere Pruna, Variacions Rocamora, de Jaume Rocamora (fins l’1 de maig). I a les places de Santa Maria, després de la missa conventual, a les 12.15h aproximadament, hi haurà ballada de sardanes amb la Cobla Triomfal d’Igualada.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.