Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) "No tinc el cor partit. El tinc tot sencer aquí, a Sant Martí de Sesgueioles, i el tinc tot sencer a Roma". Així explicava els seus sentiments monsenyor Valentí Miserachs en la celebració dels 50 anys de sacerdoci en el seu poble natal, Sant Martí de Sesgueioles, municipi de quatre-cents habitants al nord de l'Anoia.

Aquest diumenge l'Església parroquial es va omplir per celebrar les noces d'or sacerdotals d'un dels fills més internacionals del poble. Miserachs ha fet tot el seu servei eclesial a Roma. Allà ha estat un dels catalans més rellevants dels darrers temps. Durant disset anys va ser president del Pontifici Institut de Música Sacra (PIMS) i és canonge i mestre de capella de la Basílica Major de Santa Maria de Roma.

Tot i aquesta dimensió universal, Miserachs no ha oblidat mai les seves arrels i la seu catalanisme; d'un país "que anhela ser mestressa de casa seva", com va dir a l'homilia. I per això va recordar que no ha deixat mai d'estar incardinat al bisbat de Vic, on va ser ordenat pel bisbe Ramon Masnou el 28 d'agost de 1966. Després, el mateix doctor Masnou li va encarregar que reimpulsés el procés de beatificació del bisbe Josep Torras i Bages. Una de les fites que Miserachs també va recordar: haver aconseguit que es proclamessin les virtuts heroiques del patriarca de Catalunya.

Aquesta relació amb la seva terra natal li van reconèixer diumenge tots els veïns de Sant Martí i de diversos pobles del voltant. En la celebració va estar acompanyat d'una dotzena de capellans amics, entre ells el filòleg Josep Ruaix, autor del text de diverses composicions de Miserachs.

"És impressionat el que pot fer la música com a culte a Déu"

Òbviament, la música va tenir un protagonisme rellevant en la celebració amb el cant conjunt de diverses corals de la comarca. Miserachs hi va fer referència en un dels moments que en els quals se li va trencar la veu durant la cerimònia: "Realment és impressionat el que pot fer la música com a culte a Déu". També va tenir un moment emotiu amb el record d'una de les seves alumnes més apreciades del PIMS que va morir en el recent terratrèmol d'Amatrice.

Miserachs va celebrar amb el mateix calze que li van regalar fa 50 anys per la seva ordenació els veïns de Sant Martí amb una col·lecta popular. "Res pot arrabassar el primat de Sant Martí de Sesgueioles", els va reconèixer.

Després de l'eucaristia, davant de l'Ajuntament, el consistori va renovar el reconeixement de fill il·lustre de Sant Martí. En l'agraïment, Miserachs va entregar una còpia de la recopilació de les seves obres musicals per a l'arxiu municipal. En l'acte cívic hi van intervenir l'alcaldessa, Rosa Narbona, l'exalcalde Jesús Torrens, i el rector Joan Sanglas, que va parlar de Miserachs com a home de diàleg amb el món a través de la música i la cultura.

La celebració va tenir la part festiva amb la interpretació de sardanes compostes per Miserachs. També es va presentar una nova edició del poema "Margaridó", d'Apel·les Mestres, l'acció del qual passa a Sant Martí. L'obra ha estat editada amb un CD en què hi recita els versos, entre altres, Lídia Pujol, que també va participar en l'acte.

En la festa, Miserachs va ser definit com a "patrimoni de Sant Martí i esperem que també patrimoni de la humanitat".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.