Vés al contingut
Catalunya Religió

(Laura Mor –CR) Territori, cultura i espiritualitat són les tres potes del tamboret que l'Ateneu de la FEMN, la Fundació Esplais Santa Maria de Núria, proposa als joves del bisbat d'Urgell. Un espai d'acompanyament que va prenent cos després d'un any en marxa i que ja té una nova cita al calendari: els propers 27 i 28 de març la Casa de Colònies de Salgar a La Noguera acollirà la Trobada 5.0.

El grup de Fe de la FEMN és qui ha impulsat l'Ateneu amb la col·laboració de la delegació diocesana de Joventut. “Volem recuperar la fórmula dels ateneus que abans eren molt presents en els pobles, especialment en un bisbat rural com el nostre”, diu mossèn Jaume Mayoral, un dels impulsors de la iniciativa.

Mayoral explica així les possibilitats d'aquest projecte dinàmic que ja ha celebrat altres encontres: “L'Ateneu permet moure's pel territori, amb una espiritualitat de fons". En concret es refereix a poder donar resposta "al sentit del buscar i el fet de deixar-nos interpel·lar" i fer-ho "en espai que permeti als joves madurar".

Un dels objectius que també considera aquest projecte és el de procurar "un recanvi generacional" d'aquells que acompanyen el procés de la fe, especialment en entitats d'educació de lleure”, siguin monitors, directors, animadors de la fe, consiliaris o qualsevol altra persona compromesa en aquest àmbit.

I és que el gruix de participants provenen de l'escoltisme i del món de l'esplai, tot i que no tanquen portes a tothom qui s'hi vulgui sumar. Les activitats que proposen poden consistir en cantar nadales en una residència, visitar un monestir o compartir uns calçots al voltant de la taula. D'alguna manera, diu Mayoral, es tracta de “jugar amb allò proper i també amb allò espiritual”.

El públic dels “joves adults”

Segons Mayoral, s'adrecen a la franja d'edat que la sociologia ha anomenat “joves adults” i que són joves amb “una certa edat i maduresa”. Així, busquen despertar en ells una crida a assumir responsabilitat, també en el món dels seglars compromesos.

L'Ateneu vol acompanyar i “provocar” aquest discerniment en els joves. I fer-ho “sense abandonar la cultura i el territori que fan que la fe no sigui tan desangelada”, diu un dels seus promotors.

Per ara hi estan vinculats petits grups al voltant d'una quinzena de persones. Un plantejament planer i de proximitat, sense grans ambicions. “De moment anem sembrant”, conclou mossèn Jaume.

Aquesta acció de "proposar, dialogar i acompanyar" respon a la crida feta des del Pontifici Consell de la Cultura en el seu document 'Per una pastoral de la Cultura', on es planteja la necessitat d'atansar el missatge des del diàleg i l'intercanvi d'opinions.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.