Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Arxius adjunts
Document

(URL) Aquest divendres 13 de març la Universitat Ramon Llull i Càritas Diocesana de Barcelona reuniran experts per debatre sobre la fractura social. La jornada se celebrarà al matí a l’Auditori de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL. L’obertura de l’acte correrà a càrrec del rector de la URL, Josep M. Garrell, i Salvador Bacardit, delegat episcopal de Càritas Diocesana de Barcelona. Andreu Ibarz, director general de Fundació Blanquerna, farà la clausura.

La jornada comptarà amb una conferència de Francisco Lorenzo, coordinador de l'equip d'estudis de Cáritas Española i Fundación FOESSA, i d'una taula rodona en què intervindran: Albert Florensa, professor d’IQS-URL; Àngel Castiñeira, professor d’ESADE-URL;Mercè Darnell, responsable de l’àrea de Programes i Serveis de Càritas Diocesana de Barcelona; Òscar Mateos, professor i vicedegà de Relacions Internacionals i Recerca de la FESTS Pere Tarrès-URL, i Jordi Riera, vicerector de Política Acadèmica de la URL. Moderarà la taula Francesc Marc Álvaro, periodista i professor de la FCRI Blanquerna-URL. El hashtag de l’acte és #FracturaSocial.

En la Jornada es posarà de manifest que només el 34% de la població espanyola es troba en situació d’integració plena, segons el darrer informe FOESSA, mentre que abans del començament de la crisi l’any 2007 superava el 50%. Els més pobres i vulnerables cada vegada disposen de menys recursos, tant econòmics, socials com personals. Davant del fracàs de l’actual model, es pot afirmar que s’ha trencat el pacte social, la base de l’estat del benestar.

Això mostra com les societats industrials avançades s'enfronten a una crisi aguda i perllongada. Assistim possiblement a un intens procés de transformació social que donarà pas a un nou model de societat més fracturat. Les causes són multifactorials, així com també les seves conseqüències: polítiques, econòmiques, sociològiques, tecnològiques, familiars, educacionals... Paral·lelament, la fortalesa del teixit social està ajudant a construir un model de societat plural i integrador, basat en la convivència que es fonamenta en la justícia, la pau i el respecte pels altres.

“Fractura social” és un terme que generalment es refereix a la distància que separa un determinat grup de població socialment integrat d'un altre grup format pels exclosos. Així, la jornada, mitjançant la presentació de la situació per un expert en la matèria i un debat moderat i canalitzat per estudiosos de la mateixa, vol facilitar un espai per a la reflexió sobre la fractura social que ens envolta, aprofundir sobre les seves causes i, especialment, les seves conseqüències, per avaluar l'evolució futura de problema i interpel·lar qüestions que mereixin ser objecte de nous estudis.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.