Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Els bisbes membres de la Coordinadora per Terra Santa han fet pública una declaració de suport a les famílies de Beit Jala, afectades per la possible construcció d'un mur de seguretat a la Vall de Cremisan. Entre els signats hi ha l’arquebisbe d’Urgell Joan-Enric Vives que participa en aquest grup en representació de la Conferència Episcopal Espanyola.

Els bisbes van conèixer de prop aquesta situació en la recent visita a Terra Santa d’aquest gener i ara fan públic aquest comunicat davant l'inici, aquest dimecres de la vista oral en què la Cort Suprema d'Israel decideix sobre la construcció d'aquest mur i la situació de les 58 famílies cristianes que podrien perdre les seves terres.

En el text recorden que més de tres quartes parts del traçat previst pel mur cau fora de la Línia Verda, la frontera reconeguda internacionalment, i és il·legal d'acord amb una opinió consultiva de referència de la Cort Internacional de Justícia. També diuen que és “una violació flagrant de la Convenció de Ginebra i de la Declaració universal dels Drets Humans”.

Aquest és el text dels bisbes de la denúncia pública.

Els Bisbes de la Coordinadora per la Terra Santa criden a l'oració i a la pressió internacional quan s'inicia la Vista oral de la Cort Suprema d'Israel sobre el conflicte de la Vall de Cremisan.

Els Bisbes de la Coordinadora per la Terra Santa fem una crida perquè es garanteixi la justícia a la Vall de Cremisan, prop de Betlem. Els plans d'Israel per construir un mur de seguretat a la terra de 58 famílies cristianes haurien de ser abandonats. Durant la nostra recent visita a Terra Santa vam poder reunir-nos amb moltes famílies de Beit Jala i tenir, així, coneixement del seu dolor i angoixa. S'enfronten a l'amenaça de pèrdua de la seva terra i dels seus mitjans de vida ja que el projectat mur de seguretat destruirà vinyes, oliveres i horts, i els separarà de les seves terres.

Reconeixem el dret de l'Estat d'Israel a la seguretat i a tenir les seves fronteres segures. No obstant això, el traçat previst del mur de seguretat es desvia marcadament de la Línia Verda (Green Line), la línia de separació internacionalment reconeguda que separa Israel dels territoris capturats en la Guerra dels sis dies de 1967. Més de tres quartes parts del traçat previst pel mur cau fora de la Línia Verda i és il·legal, d'acord amb una opinió consultiva de referència de la Cort Internacional de Justícia, així com una violació flagrant de la Convenció de Ginebra i de la Declaració universal dels Drets Humans.

Instem als nostres governs perquè animin Israel a complir amb la llei internacional. En concret, perquè Israel respecti els mitjans de vida d'aquestes famílies i perquè el poble de Beit Jala sigui protegit d'una major expropiació de les seves terres i llars per part d'Israel. Aquesta és una qüestió urgent ja que el 29 de gener la Cort Suprema d'Israel comença la Vista oral sobre la construcció d'un mur de seguretat a la Vall de Cremisan i el recurs de les famílies afectades per protegir les seves terres.

Ens preocupa profundament, com ja hem manifestat repetidament, que aquest mur planificat per a la seguretat sigui per consolidar zones d'assentaments i per separar de manera permanent Betlem respecte de Jerusalem. Aquest pla en concret és com un microcosmos sobre la tràgica situació que hi ha a Terra Santa, que incita al ressentiment i a la desconfiança, i que fa encara menys probable trobar la solució que tant es necessita.

Les nostres oracions estan amb el poble de Beit Jala en el seu anhel de justícia. També les oferim per tots els que busquen una pau justa a la Terra Santa.

Els Bisbes de la Coordinadora per a Terra Santa, 28 de gener de 2014.

Arquebisbe Stephen Brislin, Sudàfrica. Bisbe Peter Bürcher, Escandinàvia, Finlàndia i Islàndia. Bisbe William Creen, Irlanda. Bisbe Michel Dubost, França. Arquebisbe Paul-André Durocher, Canadà. Arquebisbe Patrick Kelly, Anglaterra i Gal·les. Bisbe William Kenney, Anglaterra i Gal·les. Bisbe Declan Lang, Anglaterra i Gal·les. Bisbe Denis Nulty, Irlanda. Bisbe Richard Pates, Estats Units d'Amèrica. Bisbe Thomas Renz, Alemanya. Bisbe Janusz Stepnowski, Polònia. Arquebisbe Joan-Enric Vives, Espanya i Andorra.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.