Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri-CR) En què coincideixen l'il·lustrador Perico Pastor i el cardenal Lluís Martínez Sistach? Doncs que a tots els agrada especialment aquesta piulada a Twitter del capellà Cinto Busquet: "Tot passa i s'esvaneix. Només Déu, l'Amor, resta. I restarem nosaltres amb allò que hem estat i fet, en la mesura que haurem viscut estimant". Tots dos van coincidir en seleccionar aquesta piulada de les 540 que es recullen en el llibre "Piulades al vent. Pensaments d'un captaire de l'Esperit". Aquest dijous Pastor i Sistach van presentar conjuntament el llibre a Barcelona a l'auditori de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna.

El capellà focolar de Girona Cinto Busquet ha recollit en aquest llibre de Pagès Editors una selecció dels gairebé mil d'aforismes que ha penjat al Twitter des del 2011. Tots de 140 caràcters. El Twitter no permet que siguin més llargs, però l'autor es van imposar que no fossin més curts.

Perico Pastor ha fet les il·lustracions del llibre, recollint l'experiència que li ha aportat il·lustrar quatre edicions de la Bíblia. En un d'aquest projectes a la Seu d'Urgell va conèixer Busquet. I diu que va trobar un amic que "parla d'una manera molt fonda i arrelada, mentre jo parlo des d'un ateisme molt tranquil". I que d'aquesta manera Cinto Busquet "irradia fe" també de manera tranquil·la perquè és "un home no només disposat a explicar, és un home disposat a entendre i sap escoltar".

Ressonàncies orientals

Pastor va definir la fòrmula del llibre com "piulades que són com un rosari" on "les coses petites de la vida, menudes, també poden ser una manera d'arribar a la il·luminació". Són piulades sense pressa, que demanen temps per pensar o meditar. Amb la resta de participants en la presentació, va remarcar la influència de la llarga estada al Japó de l'autor, al país d'orígen dels haiku . De jove, Busquet va anar a viure al Japó en una comunitat dels Focolars on s'hi va estar gairebé vint anys. Després d'uns anys de professor teologia a Roma, va tornar a Catalunya fa tretze anys. Per Pastor, aquesta influència oriental es visualitza en "l'ànsia d'essència" del seu textos. Francesc Torralba, en el pròleg del llibre, parla de "profundes ressonàncies orientals"

El cardenal Martínez Sistach va coincidir en destacar la profunditat del gènere de l'aforística: "És la secció que sempre llegia en la revista El Ciervo". I, en aquest cas, Busquet aconsegueix "un llibre que recull la saviesa antiga i alhora està condicionat per la tecnologia més recent".

També va destacar "l'encert de l'estructura trinitària del llibre", en el que les piulades s'agrupen en tres parts sota l'epígraf del Pare, el Fill i l'Esperit Sant. El cardenal, també hi troba un "pensament sapiencial de l'autor en el que ressona l'espiritualitat focolar".

L'autor del llibre va expressar la satisfacció per les intervencions a la taula, pel fet de coincidir persones amb experiències espirituals diferents: "estem donant un testimoni del món que volem".

Busquet va explicar que el llibre, el quart que publica, surt d'una experiència de pregària, especialment a l'entorn natural de la Cerdanya. Totes les piulades es van escriure en moments de pregaria i contemplació. Tot i que estan publicats els darrers anys, reconeix que l'experiència oriental ha marcat la seva espiritualitat: "Al japó em vaig descobrir molt racional, massa racional".

Del llibre també va remarcar l'estructura trinitària. Una experiència relacional que mostra que "només en l'amor hi ha un present i un futur; fora de l'amor només hi ha un absurd". Tot i que no compta caràcters, Busquet també parla amb aforismes.

En la presentació de Barcelona, també hi van intervenir l'editora Eulàlia Pagès, i el professor de Blanquerna, Miquel Calsina. També tots dos van escollir una piulada. Pagès que "Tota interacció positiva és creativa i alliberadora per a nosaltres i per als altres, i ens obre horitzons que tots sols no hauríem mai albirat". I per Calsina, que "Tot encontre personal, fortuït o cercat, breu o perllongat, esporàdic o usual, pot esdevenir font d'enriquiment per nosaltres i els altres". En el llibre n'hi ha mig miler més.

Divendres també es va fer una presentació del llibre a la biblioteca Carles Rahola de Girona amb el bisbe Francesc Pardo, l'historiador Joaquim Nadal, i la periodista Miriam Díez, entre altres testimonis. Una altra experiència de trobada com la que busca Cinto Busquet.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.