Vés al contingut
Catalunya Religió

(Bisbat de Vic/CR) "Torras i Bages deia que “els sants són els homes de l’eternitat”... de manera que amb aquest títol volem remarcar, sens dubte, la seva santedat". Així va presentar aquest dimecres el bisbe de Vic, Romà Casanova, el llibre “Torras i Bages. Home de l’eternitat. 1846-1916”, una edició commemorativa del bisbat en el centenari de la seva mort.

Per Casanova "Torras i Bages destaca com una persona d’una sola peça perquè era íntegre i de gran fermesa. Persona de caritat i això ho va fer palès durant tota la seva vida". Per això, ha remarcat que "tot i considerar-se un intel·lectual, ell sempre es definia com a Sacerdot de Crist".

El bisbe de Vic també va posar de relleu que "era una persona que estimava la seva terra, Catalunya, i deia que la terra havia pres forma gràcies a la fe cristiana i que, per tant, estimar la cultura significava tenir fe en Crist. Torras i Bages és, sens dubte, el Patriarca espiritual de Catalunya”

A l’acte, en el que hi van assistit un centenar de persones, hi van intervenir tres dels col·laboradors del llibre. El caputxí Valentí Serra va remarcar que “si encara estem aquí es perquè Torras i Bages encara és una persona dels nostres temps. D’ell en deixaria l’estampa d’una figura amb força i amb el sentiment que tant de bo portéssim a la vida el que ell va deixar escrit”. El capellà i historiador Ramon Corts va parlar de Torras i Bages com d'un "home de gran síntesi, home d’unió i un home avocat al catalanisme: un home de fe i pietat.” I l'historiador Xavier Baró va explicar que "ens ha donat moltes respostes a les preguntes que ens fem avui dia... i ho va fer amb dignitat, passió i, sobretot, amb el seu toc personal del seu sentit de l’humor”. En l'acte també hi va intervenir la delegada del govern de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà que va expressar el compromís de la institució "en l’any commemoratiu de Torras i Bages perquè va ser una figura que va promoure la cultura al poble, que preserva el patrimoni del nostre país i alhora perquè impulsà la llengua catalana"

El llibre il·lustra alguns dels aspectes de la figura del qui va ser bisbe de Vic entre 1899 i 1916 i del pensament torrasià. Entre altres col·laboradors, hi escriuen Valentí Miserachs, postulador de la causa de beatificació, i que destaca la modernitat del pensament i la fama de santedat de vida. Norbert Miracle dibuixa el marc històric; Miquel Bordas presenta la vida de Torras i Bages; Valentí Serra analitza el ressò eclesial i social de La tradició catalana, l’obra més reconeguda de Torras i Bages; Ramon Corts i Blaya aporta documentació inèdita sobre els intents de traslladar el bisbe Torras i Bages a mitres foranes i les causes que s’esgrimien per a justificar el traspàs; Jordi Bohigas explica les tres visites pastorals que el bisbe va realitzar durant el seu episcopat; Xavier Baró passa revista a la magna producció escrita del bisbe de Vic; M. Barbara Marchi estudia el patronatge que exercí Josep Torras i Bages amb els artistes del Cercle Artístic de Sant Lluc i la relació amb altres artistes; Magdalena Bosch tracta el pensament estètic de Torras i Bages; i una secció final aplega un florilegi de textos de Josep Torras i Bages ordenat per temes.

Els actes coincidint amb l'Any Torres i Bages continuen amb un diàleg entre Francesc Torralba i David Jou que es farà el 17 de març a la Universitat de Vic; les exposicions Torras i Bages i els artistes que es podrà veure a Igualada, Manresa Ripoll, Vic i Barcelona; una exposició permanent a la Catedral de Vic: i unes Jornades dedicades al centenari de Torras i Bages que organitzarà l’ISCRVic els dies 10 i 11 de maig. L'11 d'abril es farà a Vic una jornada conjunta del clergat de Catalunya.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.