Vés al contingut
Catalunya Religió dt. 19/05/2015
Galeria d'imatges

(Arquebisbat de Tarragona"Sempre m’ha preocupat la recuperació de la memòria, i després de l’arribada de les despulles del cardenal a Tarragona hi mancaven els papers. Juntament amb mossèn Salvador Ramon els vam portar des de Cambrils a Tarragona. Un important llegat per a la seva Església". Amb aquestes paraules el director de l'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, mossèn Manuel Fuentes, ha valorat la documentació que inclou el llibre 'Correspondència del Dr. Francesc d'Assís Vidal i Barraquer amb Secretaria d'Estat de la santa Seu (1936-1939)', presentat aquesta setmana al Centre Tarraconense El Seminari.

El fons documental referent a l’episcopat de Vidal i Barraquer (1919-1936) és un dels més remarcables de l’Arxiu. El nou llibre, editat amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, ha de servir per comprendre i articular documentalment, des de diverses perspectives i actors, tot el període de la guerra civil (1936-1939) destacant l’apropament a les relacions de Vidal i Barraquer amb el cardenal Eugenio Pacelli, Secretari d’Estat de la Santa Seu.

Josep Raventós i Giralt, historiador i rector emèrit de la parròquia de Santa Maria de Cambrils, lloc on va ser batejat i on va celebrar una de les primeres misses el cardenal Vidal i Barraquer, va ser l’encarregat de presentar aquesta obra. Raventós va destacar la figura de mossèn Joan Viladrich, el qual va estar al servei del cardenal durant molts anys, ja que "sense ell ens veuríem privats d’aquests documents", va dir.

A través de diverses anècdotes, Raventós va posar de relleu el lent procés de reconeixement de la figura del cardenal Vidal i Barraquer. També va voler destacar l’esforç dels autors que han tingut cura del llibre, mossèn Fuentes, director de l’Arxiu Històric Arxidiocesà, i els tècnics Joan M. Quijada i Neus Pié. "Aquesta publicació serà una gran obra per a les noves generacions que viuen un gran desconeixement d’un passat que no és gaire llunyà".

Fuentes va destacar que aquesta publicació presenta documentació del cardenal poc coneguda pel gran públic i també va agrair l'estreta col·laboració de la família de Vidal i Barrauer present a l’acte. 

L'acte de presentació va clausurar dijous els actes organitzats amb motiu de 'l’Any Vidal i Barraquer, testimoni fidel (1943-2013)'. Presidit per l'arquebisbe Jaume Pujol, va comptar amb la presència del vicepresident de la Diputació de Tarragona, Albert Vallvé, i el director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs, entre d’altres.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.