Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri – CR) “El papa no usa les noves tecnologies però sap parlar perfectament a les persones que les utilitzen”. Així explicava el teòleg i jesuïta italià Antonio Spadaro la relació pastoral del papa Francesc amb internet en la sessió d’aquest dijous al vespre de les Converses de Pedralbes amb el teòleg Francesc Torralba. Com exemple ha posat les selfies ja habituals amb el papa,“una cosa que sembla banal però que conté una gran profunditat”. Una expressió semblant al que va fer el dia de l’elecció quan va convidar als fidels a pregar amb ell: “no era el poble passiu”. Per això, Francesc ja ha parlat d’internet com “una xarxa de persones”, una mostra de com “ha comprès la lògica de les noves tecnologies perquè és un pastor”.

Antonio Spadaro, director de La Civiltà Catolica, a més de ser conegut per haver publicat la primera entrevista en profunditat al papa Francesc, és un dels referents en el pensament teològic al voltant de les noves tecnologies i les xarxes socials. Com a membre del Pontifici Consell de la Cultura i del de les Comunicacions Socials, ha ajudat a modular el discurs de la Santa Seu en aquest àmbit.

Des del blog CyberTeologia, després convertit en un llibre, ha aprofundit els darrers anys en “la preocupació pel divorci entre tecnologia i espiritualitat”. El seu eix central és la preocupació sobre “si internet té un impacte en la nostra manera de pensar, no té un impacte en la nostra manera de pensar Déu?”.

La xarxa com a història de diàleg

En el debat, Torralba ha mostrat més precaucions sobre la possibilitat d’apropar-se al transcendència a través de les xarxes: “se’m fa difícil pensar davant d’una pantalla en l’experiència de Déu”. Més integrat Spadaro ha situat “la xarxa com un ambient càlid, no un lloc fred, on s’hi troba la persona en totes els seves dimensions, fins i tot el pecat”. I ha recordat el darrer missatge del papa Benet XVI de la Jornada de les Comunicacions Socials en el que ja deia que “Internet no és un espai tecnològic, és una experiència humana”.

Per Spadaro, l’accés a Déu no es produeix només a través de mediacions com la natura o el cultiu de la interioritat, sinó que, com mostra la teologia del Vaticà II, “Déu està en la història i la xarxa entra en aquesta història de diàleg. Està molt bé trobar Déu en la natura, però la dificultat és trobar-lo en la dinàmica històrica”.

També ha insistit en el repte que representa que “els joves ja no fan servir una lògica seqüencial, com fem amb els llibres passant una pagina darrera l’altra, sinó que la seva aproximació és interactiva”. “L’home està canviant, el seu apropament espiritual està canviant. Podem dir que ara és un apropament estúpid o superficial o dir que és una altra manera d’apropament que no és lineal, i que té una altra complexitat”, ha explicat. Per això creu que ara el repte és “educar a les noves generacions a viure i gestionar aquest entorn i relacionar-s’hi d’una manera sana”.

L’acte al Monestir de Pedralbes de Barcelona, organitzat conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona, ha comptat amb la presència del comissionat d’Afers Religiosos de l’Ajuntament, Ignasi Garcia i Clavel; el director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell; el director general d'Anàlisi i Prospectiva, Víctor Cullell; i el delegat de la Companyia de Jesús a Catalunya, Llorenç Puig