Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) El centre d'estudis Cristianisme i Justícia va aplegar una setantena de persones a Barcelona per actualitzar el diàleg entre la fe i la lluita per un món més just. Les primeres jornades centrades en el binomi fe-justícia van servir per desgranar el paper del cristianisme en la postmodernitat, la qüestió eco-social, la precarietat laboral i els moviments socials.

Els teòlegs José Ignacio González Faus i Lucía Ramón van obrir les jornades, celebrades divendres i dissabte, amb la ponència 'Injustícies en un món ferit, globalitzat i canviant. Com respondre al repte des del diàleg fe-justícia?'. Una reflexió que va donar peu al diàleg en les taules rodones posteriors.

A la primera taula van intervenir el filòsof José Cobo, la filòsofa Anna Ortín i el professor de moral fonamental Joan Carrera. S'hi van tractar temes com el mal, la necessitat de recuperar el caràcter escandalós del cristianisme, la revelació de Déu sota l'horitzó de la catàstrofe, la situació d'injustícia de la dona en l'Església i el sexisme en terreny eclesiàstic i la necessitat de fomentar i concretar des del cristianisme conceptes com el comunitarisme o l'acció col·lectiva.

En la segona taula, experts com Jaume Tatay, jesuïta i enginyer de forestal, M. del Mar Magallón, directora de Alboan, i Santiago Álvarez, director de FUHEM Ecosocial, van transitar des de la capacitat de l'ésser humà per transformar el planeta al gaudi comú dels béns que proporciona la naturalesa o la resposta del papa Francesc a l'actual crisi socioambiental mitjançant la nova encíclica Laudato si'.

Després de la pausa per al dinar en què es va continuar debatent sobre els temes tractats en les taules del matí i anticipant alguns dels que s'abordarien en l'última part de la jornada, Toni Comín, Teresa Crespo i Darío Mollá, van inaugurar la tarda amb la taula 'Treball, precarietat i exclusió social. Com reconstruïm la idea de ciutadania?'. Van parlar del gran valor cristià de defensar la dignitat humana per sobre de tot, de la responsabilitat social que suposa la unió entre fe i justícia, de la situació de segregació i de precarització creixent de l'actual mercat laboral, de la necessitat de promoure alternatives de democràcia econòmica i economia social i de la possibilitat de viure la pròpia dignitat des d'àmbits diferents al del treball. Així, Darío Mollá, concloïa la seva exposició amb una crida: "Els somnis del futur no ens poden fer oblidar els sofriments del present".

En relació a això, en l'última taula es va parlar de la situació dels moviments socials i de les alternatives polítiques que s'estan materialitzant en la construcció d'un altre món possible. L'antropòleg Jesús Sanz va començar la seva intervenció plantejant la qüestió de com podem pensar avui el conflicte entre capital i vida, i com podem fomentar economies no centrades en l'acumulació. Per la seva banda, Neus Forcano, membre del Col·lectiu de Dones en l'Església i de Procés Constituent, va visibilizar les aportacions del feminisme dins dels moviments socials pel que fa a apoderament i subjectivació política i va posar èmfasi en el respecte a la diversitat identitària i en la seva performativitat. Finalment, el músic i teòleg Pepe Llacuna, va centrar l'última ponència de la jornada a la necessària relació entre escatologia i política per construir un llenguatge mobilitzador i una política que vagi molt més enllà de la mera gestió del present, que vagi cap a la Eutopia.

La jornada la van tancar Alberto Ares, delegat del Sector Social dels Jesuïtes a Espanya, i Xavier Casanovas, director de Cristianisme i Justícia. Properament el centre publicarà els vídeos de cadascuna de les taules i treballarà el diàleg fet durant aquestes jornades per obrir el focus d'anàlisi davant les diverses injustícies del nostre món.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.