Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri-CR) “Hi ha moltes realitats que sabem que existeixen però si no hi aturem la mirada tot ens pot quedar lluny i abstracte”. Així explicava el delegat dels jesuïtes a Catalunya, Llorenç Puig, la importància de l’exposició fotogràfica “Som migrants” que s’ha inaugurat aquest dilluns al matí al CaixaForum de Barcelona. Unes imatges per les que hem de “deixar-nos impactar”.

La mostra il·lustra a través de diferents fotografies el viatge que fan moltes persones buscant una vida millor a través dels corredors migratoris de les fronteres entre Mèxic-EUA i d’una altra ben propera, la hispano-marroquina. En la inauguració, les intervencions han coincidit en remarcar que amb exposició es vol fer veure com els migrants són primer de tot persones i tenen drets que s’han de respectar.

L’exposició està organitzada per diverses entitats cristianes compromeses en el treball amb els migrants: Càritas Diocesana de Barcelona, Entreculturas, el Servei Jesuïta a Migrants d’Espanya-MigraStudium, el Servei Jesuïta a Migrants de Mèxic, i la Delegació de Pastoral Social de l’arquebisbat de Barcelona. Una demostració més de la col·laboració d'aquestes entitats en l'àmbit social i de sensibilització i denúncia. Totes les institucions han destacat les facilitats per presentar-la en el CaixaFòrum. La mostra ja s’ha pogut veure a diverses ciutats, però a de Barcelona s’hi ha afegit un espai propi de les diverses entitats cristianes que treballen en aquest àmbit vinculades a l’arquebisbat de Barcelona o als jesuïtes, per exemple, en l’àmbit de la campanya contra els CIE.

En la inauguració, el director corporatiu de l’àrea social de la Fundació bancària “La Caixa”, Marc Simón, ha remarcat que “són les desigualtats el que hi ha darrera aquesta realitat” i com la mostra ajuda a “fer pensar en el que passa en els països d’origen”. I ha exposat els esforços que cal fer des de l’acció social per aconseguir que “una societat on la gent té orígens diferents pugui conviure” .

Dani Villanueva, director de la Fundación Entreculturas, s’ha mostrat especialment preocupat per com “veiem que les polítiques migratòries es basen cada vegada més en conceptes de seguretat i no d’humanitat”. El director de Càritas Diocesana de Barcelona, Salvador Busquets, també ha denunciat la incapacitat europea per fer front a 60.000 refugiats que fugen “de conflictes on la comunitat internacional no ha fet el seu paper”. “ No els estem regalant res”, ha afegit, perquè “l’estatut de refugiat el que ofereix és un permís de residència i de treball durant cinc anys”.

Finalment ha intervingut el delegat episcopal de Càritas, Salvador Bacardit, que s’ha centrat en l’experiència d’acollida que ja hi ha des de fa dècades a Barcelona: “L’Església diocesana sap que és acollir i acompanyar”. Des del treball que va fer als barris de barraques dels anys 50 i 60, fins a l’actual col·lectiu de “Pastoral amb immigrants”. “Era foraster i em vau acollir”, és la frase bíblica que podria resumir la motivació d’aquest compromís. El delegat de Pastoral Social de Barcelona, Josep Maria Jubany, ha conduit l’acte i ha remarcat que “totes les persones, vinguin d’on vinguin o tinguin la religió que tinguin, tenen dret a viure amb dignitat”.

El cardenal Lluís Martínez Sistach ha excusat la seva presència inicialment prevista a causa d’una recent intervenció ocular. La mostra es pot visitar fins el 30 d’agost al CaixaForum de l’Obra Social “la Caixa”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.