Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri / Laura Mor-CR) El cardenal Lluís Martínez Sistach transmet una visió positiva de la immigració. Però no amaga els problemes i denuncia que "Europa estem d'esquena a l'Àfrica" i que "s'han de buscar solucions atacant les causes: moltes d'aquestes persones no vindrien si tinguessin feina allà". I dins de les solucions també creu que "per evitar les màfies i aquestes morts al Mediterrani, que ens haurien de fer vergonya a tots, els estats haurien d'establir quotes de persones que poguessin venir aquí".

Ho explica en aquesta entrevista a CatalunyaReligió.cat sobre els reptes de la immigració. Just en el moment en que la Unió Europea es debat sobre com afrontar la crisi humanitària al Mediterrani i en el que no tots els estats estan disposats a acceptar quotes d'immigrants. I recorda que un dels problemes d'Europa és la baixa natalitat.

També es pronuncia sobre un tema ben actual, l'obertura de centres de culte d'altres confessions. L'arquebisbe de Barcelona creu que "si hi ha gent que s'oposa a la obertura d'un sinagoga o d'una mesquita a vegades és per motius purament culturals o de comoditat". Però per Martinez Sistach, "amb criteris d'església o amb criteris cristians penso que no ens hi podem oposar".

Alhora reclama "l'equitat i l'equilibri" en el tracte en les confessions. "L'equitat i l'equilibri que és el més eficaç per respectar la dignitat de tota persona humana i la convivència social". Remarca que "si nosaltres tenim una identitat forta, i sabem qui som, quan venen els de fora podem tenir un diàleg per acollir-los". En canvi, "quan no sabem qui som nosaltres, quan ens ve una cosa nova, o ens ho empassem tot, o la refusar-ho tot, que és lla xenofòbia".

Per això, l'arquebisbe remarca que "el perfil de Catalunya és el campanar" i que "s'ha de tenir en compte que hi ha unes arrels cristianes".

El cardenal Martínez Sistach emmarca aquest discurs en el testimoni que va donar el papa Francesc a Lampedusa i en la tradició eclesial: "la doctrina de l'Església diu que els immigrants ajuden també a desenvolupar els països" i que "són persones". I recorda que "és preferible exportar capital que exportar persones".

Alhora remarca el discurs i la tasca de les entitats cristianes amb els immigrants. "L'Església està oberta a ells" i ha contribuït a que "la immigració no sigui un problema en el nostre país". Sistach assegura que entre tots s'ha aconseguit "una convivència amb una cohesió social forta".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.