Vés al contingut
Catalunya Religió

(IQS) Amb el títol L'Església en el món: l'autonomia de la realitat a la llum de la fe. En el cinquantenari de Gaudium et spes (1965-2015) es va celebrar a Barcelona el II Simposi UNIJES de Pensament Social Cristià, organitzat per IQS i ESADE (Universitat Ramon Llull) i per Aristos Campus Mundus, els dies 1-3 de juliol, per reflexionar sobre aquests temes en el context del món actual i seguint el camí traçat pel papa Francesc. El Simposi suposa repensar i actualitzar el paper de les universitats catòliques, en aquest cas jesuïtes, i es va plantejar al voltant de quatre grans àrees temàtiques: l'estat actual de la humanitat; antropologia teològica; la missió de l'Església, i l'aportació de la universitat a l'humanisme.

L'obertura del Simposi, l'1 de juliol a la tarda, a IQS, va congregar importants representants de la Companyia de Jesús, de les seves principals institucions, de la Universitat Ramon Llull i de l'Església de Barcelona. Va obrir el Simposi el pare Enric Puig, jesuïta, president d'IQS, com a amfitrió i coorganitzador, que va qualificar la trobada com un "mitjà privilegiat perquè la Companyia pugui respondre adequadament a la important contribució intel·lectual que ens demana l'Església", en paraules del pare Adolfo Nicolás, jesuïta, al pare Francisco José Ruiz Pérez, jesuïta. Eugènia Bieto, directora d'ESADE, va destacar l'esforç per aportar llum a la recerca de sentit (més enllà de la utilitat) dels joves en el marc d'UNIJES i de la Universitat Ramon Llull, així com també el gran treball del doctor José Sols, coordinador general del II Simposi UNIJES i responsable de la Càtedra d'Ètica IQS, i de tot l'equip organitzador. El P. Jaime Oraá, SJ, president d'UNIJES, va subratllar la necessitat de mantenir i aprofundir en el gran patrimoni intel·lectual que conforma el Pensament Social Cristià, de la urgència de passar de la societat del coneixement a la societat de la saviesa. Per la seva banda, el delegat de la Companyia de Jesús a Catalunya,el pare jesuïta Llorenç Puig, va valorar que "sumar multiplica" i que tenim una missió que hem de realitzar junts: aprofundir en l'essencial humà i tenir una visió global de la persona.

Josep Maria Garrell, rector de la Universitat Ramon Llull, va ponderar la importància i la dificultat de traduir aquesta missió a la realitat quotidiana dels nostres centres universitaris. Finalment, va tancar aquesta obertura Mons. Lluís Martínez Sistach, cardenal arquebisbe de Barcelona, ​​que va evocar el seu pas pel Concili Vaticà II i va reflexionar sobre els cinquanta anys de la constitució pastoral Gaudium et spes, per acabar interpel·lant els presents a inserir-nos en les realitats temporals i tenyir d'evangelització, ja que el laïcat està poc present en el món en la seva qualitat de cristià.

Manuel Montobbio, ambaixador d'Espanya a Andorra i escriptor prolífic, va dictar la seva lliçó magistralL'estat actual de la humanitat al voltant de la metàfora valleinclanesca del "Callejón del gato" com a mirall i reflex del món en la seva totalitat i al voltant de la Nau Espacial Terra en la seva expedició per l'ample món, en la qual tots hi som com si d'un sol i mateix vaixell es tractés. L'economia globalitzada ha escapat al control polític. Els drets de l'home han de ser un imperatiu en una llarga marxa cap a una sempre desitjada Autoritat Mundial que, fins ara, no té coactivitat. La cessió de poder dels Estats obre el debat de qui és i com a substància tal autoritat. Recuperar el iusnaturalisme, conciliar valors universals i el principi de subsidiarietat haurien de definir el concepte de sobirania en el llarg camí cap a la primacia de la política, és a dir, la supremacia de l'ètica sobre la dictadura de l'economia.

José Sols va agrair el treball dels Grups organitzadors, tant d'UNIJES com de l'Aristos Campus Mundus (Universitat Ramon Llull, Universitat de Deusto i Universitat de Comillas), amb una menció especial per aMaria Dolors Oller i Enrique López Viguria, d'ESADE, i per Liliana López, estudiant de doctorat d'ADE a IQS. Així mateix va agrair la presència de participants d'Espanya, Mèxic, França, Suïssa i els Estats Units, i va explicar l'abast del Simposi i el desenvolupament de les diferents sessions a les seus d'IQS i d'ESADE durant els següents dies, les ponències del qual de molt alt nivell seran publicades pròximament. [Vegeu el programa complet]

Acabada la inauguració, i després d'un break, la reflexió va continuar en una aula d'IQS sobre l'àrea temàtica "L'estat actual de la humanitat", amb un debat sobre diferents papers exposats. L'endemà, 2 de juliol, a ESADE es van abordar les àrees temàtiques "Antropologia teològica" (el ponent va ser el Dr. Mathias Nebel, de París) i "La missió de l'Església" (el ponent va ser el Dr. Joaquín Perea, de Bilbao). El divendres 3 de juliol, al matí, de nou a IQS, va tenir lloc la quarta àrea temàtica, que va versar sobre "L'aportació de la universitat a l'humanisme" (el ponent va ser elDr. Josep Miralles, SJ, d'ESADE). A continuació, el Dr. Manuel López Casquete va fer un resum de les grans línies de debat del Simposi.

Així es va arribar a la clausura del Simposi a càrrec del Dr. Pere Regull, director general d'IQS, que va aprofitar per felicitar-se de la qualitat i la intensitat dels treballs compartits i fer-se ressò de l'article "Joves catòlics", de Pilar Rahola (La Vanguardia, 2015/06/22), en el qual l'autora es refereix a "la gent que fa de la fe una intensa construcció interior", "persones molt riques intel·lectualment i espiritualment", una tradició que "és dipositària d'un llegat de valors que està més vigent que mai, fins al punt que si el Nou Testament es convertís en programa polític, el món seria molt millor", paraules totes elles escrites per una persona que s'afirma allunyada de Déu. En la mateixa clausura, el P. Jaume Oraá, SJ, president d'UNIJES, va valorar el Simposi com un acte de fidelitat al "substantiu" universitat i a l'"adjectiu" jesuïta. Fidelitat enfront de les dificultats i davant del desànim. "Tots els participants del Simposi formen part d'un grup importantíssim, insubstituïble, que em fa pensar en la paràbola del gra de mostassa: d'una petita llavor en neix un arbust gran." Va al·ludir al permanent debat entre fe i raó que obre aquí, en un exercici intel·lectual de primer ordre, nous camins en aproximacions interdisciplinàries que solen trobar sarcasmes entre especuladors monotemàtics. Per tot això, va reiterar els agraïments i va instar a donar continuïtat al treball universitari d'UNIJES en pro de la consolidació d'un missatge col·lectiu entusiasta i il·luminador.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.