Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) “Si un dia sóc alcalde els donaré una medalla”. Això va explicar que els havia dit Xavier Trias a les Germanes Hospitalàries quan va conèixer la tasca en l'època que estava vinculat al món de la sanitat. Aquest dilluns van rebre aquesta Medalla amb el suport de tots els grups municipals. Medalla d’Or al Mèrit Cívic que es va lliurar en un acte al Saló de Cent.

El reconeixement el va rebre la germana Teresa Iñiguez, superiora provincial de Barcelona de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús. Va estendre el premi a totes les persones que treballen en la xarxa assistencial de les hospitalàries i va reafirmar la seva voluntat de continuar col·laborant amb les institucions públiques. “El servei als més necessitats i als malalts són l’únic motiu de la nostra tasca apostòlica”, va explicar remarcant motiu de l’obra que va iniciar a Barcelona el seu fundador, sant Benito Menni.

Abans del lliurament de la Medalla, Teresa Lòpez, vicaria provincial, va glossar els més de 130 anys de presència de les germanes a la ciutat: “Ens esforcem a proporcionar una atenció integral: física, psíquica i espiritual”. Benito Menni va arribar a Barcelona per refundar l'orde de Sant Joan de Déu a Espanya, i el 1881 va fundar la branca femenina. Poc després, el 1888 les hospitalàries van obrir la primera obra a Barcelona, l'Asil de Sant Rafael, avui transformat en l'Hospital Sant Rafael. I el 1895 les Germanes es van fer càrrec del Psiquiàtric de Sant Boi.

Actualment són 1.100 religioses i amb més de 8.000 col·laboradors estan presents a 27 països. A Catalunya, tenen l'Hospital Sant Rafael i l'Hospital Mare de Déu de la Mercè, de Barcelona; el Complex Assistencial en Salut Mental Benito Menni, de Sant Boi (al costat dels Germans de Sant Joan de Déu); l'Hospital Sagrat Cor, de Martorell; i el Centre Psicopedagògic Mare de Déu de Montserrat, de Caldes de Malavella. També des d'aquí donen suport a la comunitat del Vietnam.

El guardó municipal reconeix “la seva contribució en millorar la qualitat de vida i la salut dels ciutadans”. L'alcalde Xavier Trias va recordar que quan van arribar les germanes a Barcelona l'abandonament dels malalts mentals “era un drama i eren els ordes religiosos els qui hi donaven resposta perquè l’administració no ho feia”. Més endavant, també va elogiar que als anys 80, quan es va estendre la sanitat universal, s'integressin a la xarxa sanitària pública, com “la gent que va tenir una vocació pública i de servei”

D'altra banda, en argumentar la concessió del premi, la regidora Maite Fandos va destacar el model assistencial i de col·laboració en àmbits socials que tenen les Germanes Hospitalàries amb l’Ajuntament, com l'atenció als sense sostre, el menjador social de Sant Rafael o la cura de malalts mentals amb problemàtiques socials.

El reconeixement va ser remarcat amb la presència a l'acte del cardenal Lluís Martínez Sistach; el bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés; el conseller de Sanitat, Boi Ruiz; i el president de la Diputació i alcalde de Martorell, Salvador Esteve. També s'hi van fer presents els alcaldes dels altres municipis catalans on tenen centres les Germanes Hospitalàries.

[Fotos: Ajuntament de Barcelona]

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.