Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Arxius adjunts
Document

(Laura Mor –CR) Aquest cap de setmana, de divendres a diumenge, el monestir de Sant Pere de les Puel·les acull la segona edició d'un taller sobre constel·lacions familiars. Una activitat d'èxit a les escoles de psicologia alternativa que les benetes proposen en clau d'"oferir espais" i "possibilitar" una trobada personal.

"A l'hostatgeria ens arriba molt tipus de gent i anem veient que les persones necessitem cada vegada més experiències de sanació". La benedictina Roser Caminal hi destaca la centralitat de la pregària: "Són molts aspectes, però la pregària, per a nosaltres, és fonamental". Amb tot, assegura, que "hi ha moltes coses que estan ajudant la gent i que valen la pena".

Les activitats que programa el monestir els darrers anys neixen d'aquesta actitud d'obertura: "Vas descobrint que no ens podem tancar". L'objectiu no és desplegar un catàleg d'activitats per omplir espais, sinó que busquen "ajudar la persona; perquè es pugui ajudar trobar amb ella mateixa, que pugui trobar pau, que pugui trobar Déu".

Les constel·lacions familiars

"Coneixem en concret a aquests dos constel·ladors –Andreu Adrover i Tòfol Salas– i la primera sessió va ser molt positiva", recorda Caminal. "I que el fem al monestir, a segons qui, li donava unes determinades garanties", assegura.

La dinàmica de les constel·lacions familiars parteix de la certesa que la família és un sistema. Quan cadascú hi troba el seu lloc, pot començar a curar determinades ferides. En aquest cas, la proposta la fan d'Es Taller, un centre d'osteopatia i teràpies globals. Les benetes la recolzen perquè entenen que "en la mesura que estem bé, més habitable fem el nostre planeta". La germana Roser matisa l'explicació: "No vull dir que haguem d'esperar a estar bé per construir món; però en la mesura que nosaltres estem bé és una manera d'anar construint el món...".

En el diagnòstic de l'entorn social, les benetes parlen de com "el brogit ens està fent dissimular que en el fons tots com a persones tenim una feina a fer, sobretot fer feliços als altres". I per atendre aquest objectiu, el monestir proposa "possibilitar que ens anem trobant, generar aquests espais de silenci" perquè tots tenim "unes mancances personals pels condicionaments i les situacions viscudes".

Sobre la teoria de les constel·lacions familiars, Caminal reconeix "saber-ne poc". Però explica que "conèixer la pròpia estructura familiar i posar-te en el teu lloc... això ens pacifica, amb els nostres pares i els nostres avantpassats". Ara bé, "quan trobes el teu lloc, ressonen coses per dins i tu ho has d'anar treballat". I conclou: "no és que facis una constel·lació i tot solucionat. Sinó que fas una constel·lació, veus un camí i continues fent feina...".

Amb aquesta mateixa lògica d'esbrinar "què hem vingut a fer" i "allò que hem d'arribar a ser"– el monestir de Sant Pere de les Puel·les organitza activitats com la dansa contemplativa, el contrapunt musical o fins i tot el taller de cal·ligrafia: "Hi ha una manera concreta de fer aquesta taller".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.