Vés al contingut
Catalunya Religió

(Miquel Vera, Cartagena de Indias) Colòmbia espera amb il·lusió l'arribada del papa Francesc, que visitarà Bogotà, Villavicencio, Medellín i Cartagena el pròxim mes de setembre.

Com acostuma a passar en aquests viatges, l'agenda del pontífex al país sud-americà s'anirà definint a poc a poc durant els pròxims mesos, encara que, sembla clar que Francesc aprofitarà la seva parada a la ciutat caribenya de Cartagena per visitar i reivindicar la figura del jesuïta català Sant Pere Claver.

Claver és considerat apòstol dels pobres i els esclaus i "protodefensor" dels drets humans al segle XVII, quan aquest concepte gairebé ni existia.

El sacerdot va arribar a Colòmbia encara sense ordenar des de Verdú (Lleida) a principis de l'any 1610 per participar en les missions transoceàniques del Nou Regne de Granada, nom que rebien en aquella època les colònies espanyoles al país sud-americà.

Un cop conclosos brillantment els seus estudis al Col·legi i Seminari de San Bartolomé de Bogotà va ser destinat a la freda ciutat de Tunja, terra endins, per fer la seva "tercera provació", l'any que els jesuïtes dediquen a l'espiritualitat després de la seva formació intel·lectual.

Finalment, el català va ser destinat a Cartagena, on fou ordenat sacerdot, i allà va descobrir la cruesa de l'esclavisme que impregnava cada racó d'aquesta ciutat al nord de Colòmbia.

Allà va conèixer el savi jesuïta Alonso de Sandoval, que vivia totalment entregat a la vida dels pobres i els esclaus, que rebia, ajudava i batejava quan arribaven des d'Àfrica en condicions calamitoses a les bodegues dels vaixells negrers.

Inspirat per Sandoval, Claver va entregar-se en cos i ànima als esclaus, que arribaven per milers al principal mercat d'aquest menyspreable producte tot afirmant "Pere Claver, esclau dels negres per sempre" en professar els seus vots sacerdotals.

"Sant Pere Claver va veure el que ningú va veure al seu temps; la crueltat de la institució de l'esclavatge, per això va fixar-se principalment en els més necessitats tot construint una mirada diferent sobre la llibertat al país", explica emocionat a CatalunyaReligió.cat el jesuïta i rector de la Parròquia de Sant Pere Claver de Cartagena- on reposen les restes del sant-, Jorge Alberto Camacho.

El sacerdot descriu el sant català com a un "personatge universal" que ha influït enormement a la concepció actual drets humans en retornar la dignitat als esclaus que van arribar a Colòmbia per milers durant segles.

Claver va haver d'enfrontar-se a les autoritats espanyoles i als poders fàctics de l'època, als qui exhortava a tractar els esclaus "com a iguals i germans".

"Claver vivia en una austeritat tremenda i volia patir el mateix que patien els esclaus", afegeix Camacho.

Segons explica el sacerdot, el Sant optà per atorgar el privilegi de confessar els esclaus abans que les dames de l'alta societat colombiana del moment, fet que li valgué grans crítiques per part de la "jet set" de la colònia, ofesa en haver de fer cua darrere d'esclaus negres a l'hora d'explicar els seus pecats.

"Claver també assistia a les subhastes públiques dels esclaus malalts quan sabia que ningú oferiria un ral per ells i en comprava la llibertat", conclou el sacerdot, que al setembre tindrà l'oportunitat d'explicar les bondats de l'"esclau dels esclaus" en persona al papa Francesc, quan aquest trepitgi l'avui idíl·lica ciutat de Cartagena.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.