Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Glòria Barrete –CR) "El papa Joan XXIII deia: 'Estem a la Terra no per custodiar un museu, sinó un jardí ple de vida i destinat a un futur gloriós'; aquest jardí avui s'anomena hospitalitat", ha afirmat el bisbe i germà de Sant Joan de Déu, José Luís Redrado, durant l'Eucaristia d'acció de gràcies que l'orde hospitalari ha celebrat aquest dilluns al vespre a la Basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona. Acció de gràcies per 500 anys dedicant-se als més febles, a aquells que pateixen, per 500 anys "sembrant hospitalitat, teixint complicitats".

L'orde hospitalari de Sant Joan de Déu està present en 55 nacions, compta amb un miler de religiosos, 55.000 professionals i fins a 10.000 voluntaris. Xifres acompanyades per diversos premis que l'orde ha rebut, a tall d'exemple enguany cal esmentar el Premi Convivència Manuel Broseta o el Premi Princesa d'Astúries de la Concòrdia. "Premis que són fruit de la implicació de tota la família hospitalària davant diferents realitats", s'ha remarcat durant l'acte en les diferents intervencions.

El major patrimoni de l'hospitalitat

I malgrat els nombrosos premis i els reconeixements que avalen l'orde, el bisbe i germà Redrado ha posat l'èmfasi en què "el major patrimoni que pot presentar la família hospitalària no són les obres materials, sinó la santedat reconeguda per l'Església d'un bon nombre de germans nostres, i no només la santedat reconeguda per l'Església, sinó viscuda i aconseguida per un nombre encara més gran de religiosos, professionals i laics que viuen l'hospitalitat".

Redrado ha interpel·lat als assistents amb una 'reinterpretació' de les Benaurances més lògica avui dia: "feliços els rics, els que s'ho passen bé, els que tenen molts diners, els famosos, els que triomfen, feliços els poderosos. Aquestes són les veritables benaurances, les de la lògica d'aquesta societat. Volem aquestes o les de l'Evangeli?" Per a Redrado, les benaurances proclamades per Jesús tenen un sentit revolucionari: "Són un missatge d'amor i de servei, tan en sintonia amb l'hospitalitat". Les benaurances "són la carta d'identitat del cristià, vivint-les s'arriba a ser un ciutadà millor, com va fer Sant Joan de Déu. "El Sant va tenir cura dels malalts, va alimentar el famolenc, va ajudar el malalt i va acollir el pelegrí".

Durant 500 anys l'hospitalitat ha viscut "pàgines plenes de caritat, amor al proïsme, traduïdes amb senzillesa. Cal viure la vida donant vida", ha recordat Redrado. Alhora, coincidint amb l'inici de l'Any de la Misericòrdia, el bisbe ha demanat portes obertes als centres de l'hospitalitat: "Les persones que venen a nosaltres no només necessiten cures físiques, esperen trobar en nosaltres persones acollidores, misericordioses, obertes de cor".

Donar la vida per la missió

El Superior General de l'orde, Jesús Etayo, s'ha fet present a l'acte a través d'un missatge audiovisual. Ha animat la família hospitalària a "seguir creixent en l'hospitalitat, posant al centre la persona malalta i necessitada". En el missatge, com durant l'acte, també s'ha volgut tenir present a totes les persones que han donat la vida per la missió, especialment durant la gestió de l'ebola a Libèria i Sierra Leone, "testimonis de vida evangèlica".

La coral de Sant Joan de Déu, amb més de quinze anys d'història, ha ofert un concert coral amb peces com El cant dels ocells, La llibertat, Imagine, o l'Al·leluyah de Haendel. L'acte ha finalitzat amb el parlament del Superior Provincial, el germà José Luís Fonseca, que ha demanat continuar treballant, "com va fer Sant Joan de Déu a Granada", ja que per a ell la millor manera d'agrair els reconeixements rebuts passa per "seguir treballant per un món més humà, on tots necessiten de tots".

L'acció de gràcies per 500 anys d'hospitalitat, que ha comptat amb la presència del provincial dels caputxins a Catalunya, del provincial dels paulins, i de nombroses religioses de Sant Benito Menni, ha acomiadat els assistents amb l'entrega d'una magrana, símbol de l'orde hospitalari.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.