Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri -CR) Més d'un miler de fidels del bisbat de Sant Feliu de Llobregat van tancar aquest diumenge a la tarda a Montserrat la celebració dels deu anys de la diòcesis. Una dècada després de la creació per sorpresa dels dos nous bisbats catalans segregats de Barcelona, durant aquest curs Sant Feliu ha preparat uns nous objectius diocesans per "assegurar una presència humil i eficaç de l'acció de l'església perquè la Paraula de Déu pugui ressonar amb més llibertat i més atractiu".

L'eucaristia i la celebració que es va fer a Montserrat es va emmarcar en la presentació d'aquests objectius que s'han treballat conjuntament entre les diverses institucions i parròquies del bisbat. Són tres crides que es posen "en sintonia amb la l'Exhortació Pastoral Evangelii Gaudium" del papa Francesc. La crida a una vida cristiana més autèntica; la crida a oferir l'Evangeli a tothom, i la crida a la renovació i a la revisió permanent de les estructures diocesanes. "No es pot partir d'esquemes d'altres temps", afirma el text diocesà.

La celebració es va fer amb una missa a Montserrat, concelebrada per l'abat de Montserrat i una setantena de capellans. A més dels diaques i religiosos, en el presbiteri també els acompanyaven els laics del Consell Pastoral Diocesà que van participar en la processó d'entrada. Un miler de fidels omplien la basílica des de força estona abans de començar. I l'Escolania d'Olesa de Montserrat es va afegir una vegada més a una celebració diocesana.

En l'homilia, el bisbe Agustí Cortés va aportar la seva serenor i realisme habitual i va alertar contra "les urgències de veure resultats immediats". Cortés va demanar viure la vida diocesana amb "Jesús a dins nostre com a força transformadora" i seguint la seva proposta de "viure amb humilitat, amb dolcesa i amb paciència".

El qui durant aquest deu anys ha estat el bisbe de la nova diòcesi va parlar de "no aturar-se davant de cap dificultat, ni en el miratge de pretendre ser una Església perfecta". Per Cortés, es tracta d'estar enmig del món "sense recança i sense por, anunciant la Bona Nova i perquè el món comparteixi la nostra immensa alegria".

Més comunitat, més missió, més renovació

Els objectius diocesans, que s'ha redactat de manera participativa, seguint l'estil de govern que ha marcat el bisbe Cortés. Els van presentar a l'inici de la celebració un sacerdot i una laica del bisbat. Van explicar com els objectius comencen amb crida a la "revitalització de la vida cristiana" i demanant a les comunitats diocesanes "més lligam, més coneixement, més informació, i més treball comú". Un pas previ pel segon objectiu: "un església diocesana en estat de missió" i que fa "camí amb humilitat i decisió enmig dels nostres germans, oberts al diàleg, amb un testimoni ferm d'obres i paraules".

El tercer objectiu es va presentar insistint en la necessitat de la renovació de les estructures, amb una "revisió constant del nostre funcionament per cercar la fidelitat a l'Evangeli, la simplicitat i la senzillesa de vida". Això es concreta en una "distribució nova de persones, refer el mapa pastoral, participació de tots els membres de poble de Déu en la vida diocesana" i "potenciar el paper i el lloc dels laics, de les dones i dels joves". Un document que recull així la voluntat de potenciar la participació i que no amaga les dificultats com l'envelliment del clergat i de moltes parròquies.

Amb la Mare de Déu

Al final de la missa es va llegir un missatge de felicitació del papa enviat per la secretaria d'Estat de la Santa Seu. També es va fer lliurament de l'escut del bisbat per posar en el tron de la Moreneta. El vicari general, Jaume Berdoy, va explicar que el tron de la imatge de la Mare de Déu, renovat durant les festes d'entronització de 1947, només tenia al seu voltant els escuts dels vuit bisbats catalans que hi havia llavors i que ara s'hi incorporaran els de les noves diòcesis de Sant Feliu i de Terrassa. En l'agraïment, l'abat Josep M. Soler va remarcar el "significat simbòlic" de la presència dels deu escuts dels bisbats catalans en el tron de la Mare de Déu, "guia de les nostres esglésies locals".

La celebració es va tancar a les places amb un berenar i amb el comiat. I la festa es va ampliar en els autocars de tornada seguint la victòria del Barça a la Lliga, que també valia la pena celebrar.

[Aquí podeu veure el recull de fotos del bisbat de Sant Feliu de Llobregat de l'acte a Montserrat i dels deu anys de la diòcesis]

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.