Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Glòria Barrete –CR) Moltes són les persones que en el seu imaginari encara col·loquen la Formació Professional com una opció formativa de segona. "Per als mals estudiants", "per aquells que treuen males notes". Res més lluny d'aquest pensament i d'aquest concepte endèmic de la nostra societat, La Salle fa una aposta clara per la Formació Professional. Una opció formativa equiparable a la universitat que en els darrers anys ha agafat embranzida. Unes jornades celebrades a Barcelona el passat dijous i divendres han analitzat els reptes, el futur i les bones pràctiques d'aquesta realitat educativa.

"Semblava ser que els millors estudiants anaven a les facultats universitàries i el residu d'alumnes a la FP", afirma Josep Iglesias, delegat de Pedagogia i Innovació de La Salle Catalunya. Actualment no és així, "no està equilibrat encara en tant per cent però s'hi acosta cada vegada més".

Una opció cada vegada més demandada, com en el cas de l'escola La Salle Gràcia de Barcelona: "És una escola que té totes les etapes, des d'infantil fins a la FP. Actualment, l'increment més alt en alumnes el té la FP; en tres anys hem triplicat el número d'inscrits".

Una sortida competent

I és que la Formació Professional ha passat de ser "la germana lletja" en educació a ser sovint primera opció formativa. Enrere queda la idea d'alumnes difícils o sense motivacions d'estudi en el perfil d'alumnat, ja que avui dia el perfil d'alumne que cursa Formació Professional és variat i no dista tant de les opcions universitàries. "Són alumnes interessats en que el fet d'estudiar comporti gairebé una feina, un lloc de treball. Un alumne que creu que també és una sortida plenament competent".

Per aquest motiu La Salle ha realitzat aquesta segona trobada sobre Formació Professional. "Ens hem trobat escoles del districte Arlep –Espanya i Portugal– que tenen FP. Se'ns ha presentat el pla unificat i s'han escoltat bones pràctiques que ja es duen a terme".

Una opció de valor

Hi ha gent que ja està innovant en la Formació Professional, "alguns treballen la FP virtual, la FP dual que tot i ser incipient té una gran empenta en el sector". La Salle ha aprofitat aquesta Trobada per conèixer aquestes bones pràctiques i fer xarxa en el sector. "Nosaltres tenim sis escoles però entenem la FP com un valor que se'ls ha de donar als alumnes".

En aquest sentit, La Salle Catalunya aposta per la FP com a opció formativa. Un exemple és l'obertura de la FP a La Salle Girona fa dos anys o l'adhesió a l'Aliança per la FP dual, una xarxa estatal d'empreses, centres i institucions compromeses amb el desenvolupament de la FP Dual a l'Estat Espanyol.

[Fotografies: La Salle Catalunya]

Territori
Institucions
Tags

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.