Vés al contingut
Catalunya Religió

(Salesians) Entrar en la presó d'homes de Sierra Leone és retrocedir en el temps i estar “en l'infern en la terra”, segons els propis presos. En ella s'amunteguen homes amb menors, criminals amb reclusos sense sentència i els casos de la qual han sigut oblidats. Els salesians que treballen en la presó s'han proposat aconseguir la llibertat d'aquests últims i ja han tingut el primer èxit.

Traspassar la porta de la presó de Pademba Road a Freetown és retrocedir en el temps i sentir-se part d'una pel·lícula impossible. La presó estava concebuda per a 300 presos però alberga a quasi 1.400. Una pissarra estableix cada dia les categories i el nombre de reclusos que acull.

Per a combatre les injustícies que en ella es produeixen, el director de l'ONG salesiana Don Bosco Fambul, el missioner salesià coadjutor Lothar Wagner, va exigir fa uns mesos l'alliberament immediat de 80 detinguts que estan presos des de fa més de tres anys, sense acusació cap, en la presó central de Freetown.

“Hem pogut obtenir aquesta informació a través de col·loquis personals amb els detinguts, passant de cel·la en cel·la. I hem anat encara més lluny, verificant en el registre de la presó les seues exigències i l'afirmació que estan a la presó des de fa més de tres anys”.

Ara, el primer reclús en aquestes circumstàncies ha obtingut la llibertat gràcies als missioners salesians. El seu nom és Brima Musa i portava en la presó “cinc anys, 10 mesos i 10 dies”, com ell bé recorda. Ho van acusar d'una estafa que ell mai va cometre i només va visitar una vegada el jutjat per a conèixer si es declarava culpable o innocent del que se li acusava, però mai va haver-hi sentència.

El seu cas, simplement va ser oblidat fins que els missioners salesians ho van recuperar. Brima agraeix als Salesians i a Don Bosco estar lliure, i encara que les coses no siguen fàcils ara després de cinc anys privat de llibertat, “és el millor regal l'any de la Misericòrdia que és a punt de començar”, confessa emocionat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.