Vés al contingut
Catalunya Religió

(Glòria Barrete –CR) Les quatre inspectories que les salesianes tenen a l'Estat Espanyol -Barcelona, Lleó, Madrid i Sevilla- passaran a ser oficialment una sola província el 5 d'agost de 2017. Un procés constant últimament en diverses congregacions religioses i que pretén dotar "de més força els recursos ja existents".

Al juny de 2014 la congregació dels Salesians unia les sis inspectories en dues. Al juliol del mateix any també s'unificaven els Jesuïtes. Al setembre de 2014 ho feien les províncies de les Religioses del Sagrat Cor de Jesús, i ara hi sumem les Salesianes, amb la creació d'aquí a un any d'una sola província espanyola anomenada Maria Auxiliadora. Un nom escollit per la Mare Superiora General, amb la consulta a la gent de les quatre inspectories, que "identifica molt a les Salesianes".

Un procés llarg de discerniment

"Es porta temps reflexionant sobre el tema a nivell d'Europa i Orient Mitjà", afirma Asun Mató, salesiana catalana, "ha estat un replantejament a partir de la nova evangelització, lligada a la manca de vocacions religioses i a la força adquirida pels seglars".

Un discerniment compartit amb tota Europa i que té antecedents dins les Filles de Maria Auxiliadora. L'any passat es va unificar Bèlgica sud amb França, i també ho va fer Alemanya i Àustria. "Hem vist a nivell de l'Estat Espanyol que aquest era el camí per donar més qualitat a les forces que ja hi ha".

Tot i que la unificació oficial -i legal- està fixada el 5 d'agost de 2017, una Comissió ha estudiat el procés des de fa tres anys. "Es mira què comporta, quines avantatges, quins inconvenients, o quines coses s'han de solucionar".

La diversitat entesa com a riquesa

A nivell pràctic i diari poc canviarà. Tot i que el canvi més visible és el canvi de seu, a partir d'ara a Madrid, "per una qüestió pràctica de desplaçament i centralitat". Tot i aquests canvis, "la missió serà la mateixa, el que canviarà és que en comptes d'haver-hi quatre estructures de govern n'hi haurà una, tot i que haurà de ser diversificada". Canviar de mitjà o canviar de camí "per poder continuar fent la mateixa missió que tenim des d'un inici", afirma Mató.

Un dels elements polèmics en qualsevol unificació i que sovint presenta recels en les pròpies institucions religioses és el tema de la diversitat, diferents estils, diferents llengües, diferents tradicions... El procés d'unificació de les Salesianes ha tingut en compte aquesta variant ja que entenen la diversitat "com a riquesa enorme, que no es pot perdre i s'ha de mantenir".

La Comissió creada té dues persones de cada província actual i treballa amb els diferents àmbits que la congregació té. Les escoles treballen juntes, l'àmbit d'economia, les presències socials, la formació vocacional, entre d'altres. "Es va fent camí, un camí lent però que compta amb tota la gent, inclús amb els laics".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.