Vés al contingut
Catalunya Religió

(Salesians) Ricard Ruiz Garzón (Barcelona, 1973), amb la novel·la La Immortal, i Francisco Díaz Valladares, (Villamanrique de la Condesa – Sevilla, 1950), amb la novel·la Rera l’ombra del bruixot, són els guanyadors de la XXV edició del Premi Edebé de Literatura Infantil i Juvenil.

Dues històries molt dispars que enllacen amb el món dels nostres joves. Un món on, juntament amb la intolerància, la por, la venjança i la violència, conviuen també l’amistat, l’esforç, la convivència pacífica i el triomf.

Amb un domini perfecte de l’estructura narrativa, Ricard Ruiz Garzón, a La Immortal, acosta al lector la història commovedora d’una nena, la Judit, de caràcter tenaç i competitiu, que es converteix en tota una mestra de l’estratègia dels escacs i de la vida. El respecte, la paciència i el saber guanyar i perdre li donaran a la Judit la inspiració i les ganes per lluitar contra el tracte injust que rep el seu rival i amic, un misteriós mestre iranià dels escacs.

Francisco Díaz Valladares, en Rere l'ombra del bruixot, presenta una novel·la d’aventures ambientada en els exòtics paisatges d’Àfrica, en ple segle XXI. Tot i que la seva pell es blanca, en Julen va néixer al continent africà i mai s’ha sentit un estrany allà. En el seu viatge de tornada, descobreix que no hi ha heroi més gran que el seu avi, un antropòleg intrèpid, ni major bellesa que la d’una jove massai. Però les ingerències d’un capitalisme sense escrúpols canviaran la convivència de les tribus que habiten la zona.

25 anys dels Premi EDEBÉ de Literatura Infantil i Juvenil

En aquesta edició es compleixen 25 anys des que el Premi Edebé de Literatura Infantil i Juvenil va començar el seu trajecte. Des del gener de 1993 hem llegit i premiat obres meravelloses, hem descobert escriptors debutants, però també hem contribuït a consolidar les carreres d’autors ja experts. La participació al certamen és anònima, i el jurat cada any llança les seves hipòtesis sobre qui s’amaga rere l’obra guanyadora.

En la XXV edició s’han presentat tres-cents tres originals procedents de tot l’Estat espanyol i també de diversos països d’Amèrica Llatina, 187 obres en la modalitat infantil i 116 en la modalitat juvenil, escrites en castellà (258), català (30), gallec (10) i basc (5). El Premi Edebé compta amb una dotació econòmica total de 55.000 euros (30.000€ per a l’obra juvenil i 25.000 per a l’obra infantil).

Els guanyadors de l’any anterior van ser Jordi Sierra i Fabra, amb L’Aprenent de Bruixot i Els Invisibles, i Luis Leante, amb Fuig sense mirar enrere.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.