Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) El proper dilluns comença una nova edició del cicle 'Els dilluns dels Drets Humans', organitzat conjuntament per Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, i Mans Unides. Lla primera sessió, en el marc del Dia Internacional de l’Alimentació, abordarà el tema de la fam i la malnutrició, amb Esther Vivas i Marc Gordillo.

Des de l’any 1998, Justícia i Pau i el centre d’estudis Cristianisme i Justícia, amb el suport de la Regidoria de Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya, organitzen un cicle permanent de conferències, amb l’objectiu de donar a conèixer, debatre i reflexionar sobre problemàtiques que comporten vulneracions o dificultats per als drets humans arreu del món. A partir d’aquest curs s’incorpora també a les entitats organitzadores del cicle l’ONG Mans Unides.

Aquestes conferències es fan un dilluns de cada mes, a les 19:00h a la seu del centre Cristianisme i Justícia (c. Roger de Llúria, 13 de Barcelona) i en elles participen experts i persones o organitzacions que actuen en relació al tema que es tracta a cada sessió. L’entrada és lliure i no és necessari inscriure’s. A més, les sessions es poden seguir en directe en streaming.

Eradicar la fam i la malnutrició: un gran repte pendent

La primera trobada d’aquest curs tindrà lloc el proper dilluns. En el marc de la Setmana de Lluita contra la Pobresa i el Dia Internacional de l’Alimentació (divendres), la sessió es dedicarà a la lluita contra la fam, que provoca cada any la mort de milions d’infants. Per què moren o emmalalteixen tantes persones per desnutrició en un món en que sobren aliments? Una de les causes principals és l’especulació amb els preus dels aliments i l’exportació subvencionada dels excedents agrícoles europeus i nord-americans als països pobres. Hauríem de limitar la Borsa de matèries primeres de Chicago, on s’especula amb els preus del aliments bàsics per guanyar diners? Europa hauria de deixar d’exportar els aliments subvencionats que arruïnen els camperols dels països pobres? Eradicar la fam al món és possible. El primer pas per aconseguir-ho és que l’ànim de lucre deixi d’estar per sobre del dret a l’alimentació.

Els ponents en aquesta sessió seran Marco Gordillo, coordinador de campanyes i treball en xarxa de Mans Unides, que fa unes setmanes va participar a la delegació espanyola davant l’ONU amb motiu de l’aprovació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030; i Esther Vivas, periodista i investigadora en moviments socials i polítiques agrícoles i alimentàries. Ha treballat en l’anàlisi dels impactes del model agroalimentari i les alternatives des de la sobirania alimentària i el consum crític. [veure entrevista a Esther Vivas al bloc de Cristianisme i Justícia].

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.