Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Arxius adjunts
Document

(David Casals –CR) Aquest dissabte, 31 d'octubre, farà 498 anys dels fets que van donar lloc a la reforma protestant. Per això és el Dia de la Reforma. Altres anys us hem explicat què és aquest dia i la seva vigència. En canvi, aquest cop, us proposem tres maneres per viure'l d'una manera diferent.

1. Jugar

Sí, sí, ho heu llegit bé. Jugar. El fabricant de joguines alemany Playmobil va posar a la venda a principis d'any la figura de Martí Luter, coincidint amb la celebració, al 2017, del 500 aniversari de la Reforma Protestant. El clic de Luter és el que s'ha venut més ràpid de tota la història de la companyia: van sortir a la venda el passat 6 de febrer 34.000 exemplars, que es van esgotar en menys de 72 hores. El simpàtic clic, on apareix Luter amb la traducció a l'alemany de la Bíblia que ell mateix va fer, només es pot comprar per internet, ja que no es comercialitza a Espanya. Tot i això, més d'un protestant català ja en té algun exemplar, i entre aquests hi ha qui us escriu, obsequi d'un bon amic seu.

2. Reflexionar

El Dia de la Reforma no és cap dia sant, pels protestants. Es tracta només de recordar. I s'ha de tenir present que, en moltes comunitats, les pentecostals, a aquest tipus d'esdeveniments no li posen molt interès. Altres, sí: luterans, metodistes, reformats (també anomenats presbiterians i mal anomenats calvinistes) i anglicans (o episcopalians) són les grans denominacions històriques, sense oblidar les esglésies baptistes i les assemblees de germans, entre altres.

Però, els valors de la reforma protestant poden ser útils avui, a l'Europa del Sud? Aquest és l'objectiu d'una jornada que organitza l'Església Evangèlica de Catalunya, la denominació amb més història del protestantisme català, present al principat des de 1869. Un dels seus organitzadors, el pastor Víctor Hernández explica a CatalunyaReligió.cat que la Reforma també té coses a aportar en un moment de crisi a l'Europa del Sud.

"Volem fer una reflexió des d'una perspectiva protestant, a la llum de l'herència reformada", explica Hernández. Per això, han convidat a varis ponents, en un acte amb un marcat caràcter ecumènic: el claretià Ignasi Ricart parlarà sobre 'la confessió de fe i el compromís social al Nou Testament'.

El doctor en teologia i professor d'Història a la UAB, Jaume Botey, parlarà del 'protestantisme davant dels fonamentalismes polític i econòmic'. El pastor baptista Eduardo Delàs parlarà sobre un màrtir que exercí els seus anys de pastor a Barcelona: Dietrich Bonhoeffer. Durant el nazisme, va plantar cara al totalitarisme i fou executat al 1945, pocs dies abans de l'alliberament de la ciutat on va morir. Delàs parlarà del "compromís dissident" a partir d'aquesta figura.

3. Seguir el culte a la televisió

Televisió de Catalunya i, per primera vegada, Televisió Espanyola, emetran aquest any el Culte de la Reforma. A TVE es farà aquest dissabte, a les 11.30 hores en directe i per La 2. A TV3 aquest culte s'emet des de fa alguns anys i s'inclou en la retransmissió anual que es fa d'un acte especial de tres de les religions minoritàries: protestantisme, islam (Festa de l'Anyell) i judaisme (Hanukkà).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.