Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) Des de que als 25 anys va marxar cap a l'Índia, va dedicar tota la seva vida a la formació i acompanyament de joves en aquest país. Pere Ribes Matabosch, jesuïta català nascut a Barcelona, va morir el passat dia 9 a Mumbai, a l'Índia. El pare Josep M. Feliu, també jesuïta que ha conviscut amb Ribes a Mumbai durant prop de cinquanta anys, el recorda com "un jesuïta de cap a peus, intel·ligent, amb idees a la vegada profundes i clares, que sabia comunicar fins a convèncer i contagiar a l’altre amb una facilitat sorprenent, sobretot en les coses de Jesús i de l’amor i entrega als altres".

Nascut l'any 1925, la seva infantesa va estar marcada pel drama de la guerra civil espanyola. Aquest context el va portar a sentir, ja amb 14 anys, la desesperació i l'angoixa davant tant de sofriment, i a preguntar-se "puc fer alguna cosa jo per ajudar a fer un món millor?". Aquest és el moment que ell mateix identifica com la primera crida a la seva vocació. Mogut per aquest neguit d'ajudar la gent i animat per un company, començà a col·laborar amb iniciatives socials de suport a les famílies i els infants que vivien en barraques a les barriades de Barcelona. I fent Exercicis Espirituals a Manresa, pregant a la Cova de Sant Ignasi, va aparèixer la idea de fer-se jesuïta, una idea que va madurar durant un any i finalment confirmà.

Entrà al noviciat de Veruela de la Companyia de Jesús pocs dies abans de fer els 18 anys. El relat de la seva vocació com a jesuïta i de la seva tasca a l'Índia el compartí recentment en una entrevista realitzada per l'Observatori Blanquerna dins del projecte "missioners.cat". En ella explicava que guardava un molt bon record del noviciat i se sentia agraït per la vida que ha tingut com a jesuïta. "Sempre he sigut molt feliç a la Companyia de Jesús, mai he pensat que vaig prendre una decisió equivocada", deia.

"Dedicar-me als altres ha donat sentit a la meva vida"

Amb 25 anys va arribar a l'Índia, on ha passat tota la seva vida. Ell mateix va posar-se a disposició del Provincial per a ser enviat a qualsevol lloc del món, quan va saber que es requerien missioners jesuïtes per a diversos països. Ja a l'Índia i en les diverses ocupacions que va desenvolupar, la seva prioritat era ajudar la gent: "la vocació i dedicar-me als altres m'han ajudat molt a donar sentit a la meva vida, perquè una vida que no es dedica als altres, no té sentit".

El mateix Ribes explicava que la seva inspiració era en la persona de Jesús: "Jesús ha sigut una inspiració molt gran. No només per les seves paraules, sinó encara més per les seves accions". Sobretot ha treballat en l'apostolat amb els joves, cosa que el va portar a conèixer i acompanyar diverses generacions.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.