Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Alba Sabaté –CR) Els musulmans del Raval de Barcelona han compartit aquest dijous amb tots els seus veïns a la rambla del barri el moment de celebració del trencament del dejuni del ramadà, l’Iftar. L’acte, impulsat pel Grup Interreligiós del Raval i la Fundació Tot Raval, té l’objectiu de donar a conèixer el significat del dejuni i la gastronomia de la cultura àrab així com fomentar el diàleg intercultural i interreligiós.

“Es tracta d’una activitat espiritual i lúdica, per compartir” ha explicat Mohamed Halhoul, secretari general de la Federació Consell Islàmic de Catalunya. Segons ell, aquesta celebració té un especial significat pel fet que es basa en valors i virtuts essencials de l’existència humana, com la solidaritat, la superació personal, l’hospitalitat i l’acollida.

Precisament l’hospitalitat i l’acollida han estat el centre del missatge del Grup Interreligiós en aquest acte. Com ja van destacar en la Pasqua Interreligiosa el passat mes de maig, aquests són els valors que caracteritzen el Raval. “Intentem demostrar que hi ha més coses que ens uneixen que no pas que ens separen i fomentar aquesta unitat és el que pot crear una cohesió social per viure”, assegura la pastora Marta López, de l’Església Evangèlica Protestant Barcelona Centre.

Tant els parlaments institucionals que han encetat l’acte, com les lectures dutes a terme per les diferents entitats membres del grup s’han basat precisament en aquest missatge. La reivindicació: fronteres obertes per a les persones refugiades. “Ens ha semblat molt pertinent remarcar avui els valors de l’acollida i l’hospitalitat”, assegura la pastora, en aquest sentit. Igualment ho ha assenyalat Anna Royo, de la Fundació Benallar i la parròquia del Carme, recent arribada de col·laborar com a voluntària als camps de refugiats d’Idomeni i Eko.

Isabel Escandell, subdirectora general d’Afers Religiosos, ha valorat l’esdeveniment a CatalunyaReligió.cat i ha explicat que “aquestes iniciatives són essencials per a la convivència i per a la cohesió social”. Per la seva banda, Lola López, comissionada d’immigració, interculturalitat i diversitat de l’Ajuntament de Barcelona ha assenyalat que “tenim una ciutat molt diversa i això és una riquesa per a nosaltres. Es tracta de perdre les pors i els estereotips que tenim de persones d’altres cultures i religions”.

El moment més espiritual ha estat immediatament abans de trencar el dejuni, quan els musulmans participants en l’acte han respost a la crida a l’oració. Posteriorment, i en un ambient festiu, familiar i de germanor, els assistents han compartit els aliments típics del trencament del dejuni: dàtils, llet i el tradicional harari. “És una manera de conèixer, almenys alguns detalls d’altres religions” comenta G. Singh, del Temple Sikh Gurdwara Guru Darshan Sahib. Mouna Halhoul, una noia jove de 17 anys musulmana i veïna del barri ha admès, recent passada la selectivitat, que “em commou que tots compartim aquest moment i animo a la gent que vingui al Raval i visqui aquesta experiència”.

Un treball de barri molt important

La celebració té lloc a la Rambla del Raval des de fa tretze anys i l’acollida, tant per part dels veïns com de les altres comunitats de la zona, és molt positiva, precisament pel caràcter integrador del districte. “El Raval és molt especial, la diversitat és tan gran que es fan molt necessàries aquesta mena de trobades”, explica el jesuïta Jaume Flaquer, responsable de l’àrea teològica de Cristianisme i Justícia. “Aquí hi ha realment un treball de barri molt important”, hi afegeix. Hi està d’acord la teresiana Victòria Molins, veïna i impulsora del Grup Interreligiós. “El Raval té qualitats meravelloses, però una d’elles és aquesta capacitat que tenim d’aglutinar”, destaca.

I si parlem d’aglutinar, podem dir que en aquesta festa de l’Iftar s’han aglutinat una gran diversitat de creences, músiques, gustos i colors que han recordat que els valors del Raval són un exemple exportable no només a la resta de barris de Barcelona, també a la resta del món.

El ramadà 2016 va començar el passat 6 de juny i s’acabarà el dia 6 de juliol. Fins llavors, els creients musulmans dejunaran cada dia des de l’aparició de la primera llum del dia, poc abans de les cinc de la matinada i fins a quarts de deu de la nit, quan es pon el sol. Queden doncs, molts moments d’Iftar, celebració i oració.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.