Vés al contingut
Catalunya Religió

(Glòria Barrete —CR) "Al Gènesi, quan Déu crea tot el món, l'últim que crea és l'home, a imatge i semblança d'Ell, a partir, com diu, d'un manyoc de fang". Així resumeix l'escultor Ramon Cuello el vincle existent entre l'art i la transcendència, donant-li a l'escultura un paper rellevant en el passatge de la Creació.

En tot procés escultòric l'artista sol preparar la seva obra construint un petit model de la figura, de fang o guix. Aquest model equival a l'esbós del pintor o al plànol per a un arquitecte. La primera escultura de la història, afirma Cuello, "és la creació de l'ésser humà, l'escultura és l'art que està més a la vora de Déu, la té a les seves mans". Tot un símbol que esdevé veritable creença per aquest escultor barceloní.

La seva darrera obra, al Perú

Ramon Cuello i Riera neix a Barcelona el 1939. Actualment viu a Esparreguera i està jubilat, "però no retirat". Acaba de realitzar la seva darrera obra: un Sant Crist de bronze que li han encarregat del Cabildo Catedralicio de la ciutat d’Arequipa, al Perú. Fa pocs dies que l'han col·locat a l’altar major de la catedral metropolitana de la ciutat.

Cuello fuig d'imatges tradicionals i plenes de dolor aquest cop. Ha fet un Crist crucificat "però no torturat". Ha evitat esculpir les cames cap a una banda i els braços cap a una altra, "la postura més lògica possiblement en aquells casos", però ha preferit donar la sensació més d'Ascensió que no pas de crucifixió. Té els braços arquejats i les mans obertes, "com si ja volgués iniciar la Resurrecció com a símbol d'esperança".

Esculpint per a la Sagrada Família

Ramon Cuello és un escultor consagrat a casa nostra. Mostra d'això és la multitud d'obres que es troben a indrets catalans i a la resta de l'Estat Espanyol. Destaquen les escultures de Sant Josep i de la Mare de Déu que es troben a l'interior de la Sagrada Família, presidint l'altar. "Una il·lusió molt gran i un testimoni que quedarà allà per sempre", recorda.

L'interior de la basílica de Gaudí només té quatre escultures i dues són aquestes de Ramon Cuello. "Quan veus l'obra de Gaudí et quedes francament impressionat, saber que una goteta d'aigua l'he posada jo és un grandíssim regal".

Tot i estar jubilat i haver realitzat fa poc el Crist de bronze, ja té en marxa nous projectes, com un possible Infant Jesús que ell té el desig de poder-lo col·locar a la seva estimada Esparreguera, lloc on viu actualment i on treballa les seves obres. Els originals en guix de les escultures de la Sagrada Família els va donar a l'església de Santa Eulàlia d'Esparreguera.

Ara té en ment realitzar un Infant Jesús que pugui acompanyar aquelles dues figures a Esparreguera. "La meva idea és fer a Jesús amb dotze anys, predicant entre els savis de la llei, seria un noiet entre el Josep i Maria de guix que vaig donar". Cuello està pendent si s'accepta el seu treball, ja que ell sempre regala la seva obra, ho fa com a donació artística.

Una extensa i notable obra artística

Aquest escultor català que va començar estudiant piano i arpa finalment es va decantar per l'escultura. Va estudiar als Maristes i després a l'escola Massana. S'ha envoltat dels grans com el pintor Paco Ribera, el mestre Marés o Joan Rebull. "Vaig fer el salt a l'escultura perquè possiblement és el que s'adapta més a les meves mans". Ara, però, també pinta.

Dels anys dedicats a l'escultura, "tota una vida", destaquen obres molt notables. Seva és l'escultura de Pere Tarrés a la façana de la basílica de Montserrat, així com l'escultura del pare Tous al claustre de la catedral de Barcelona, o la mare de Déu de Loreto en talla de fusta a la basílica del Pilar de Saragossa.

A la basílica de la Mercè de Barcelona també té un rostre de Crist en bronze, i a Esparreguera el papa Joan XXIII en bronze, a més de les escultures en guix de Sant Josep i la Mare de Déu de la Sagrada Família. Ara, amb el Crist al Perú com a darrera obra, segueix mirant al futur.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.