Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(Jordi Llisterri –CR) Ràdio Estel, l’emissora de l’arquebisbat de Barcelona, nega que s’estigui plantejant una operació per fusionar-se amb la Cadena Cope o per cedir-los les dotze freqüències que tenen a Catalunya. Els darrers dies han circulat diversos rumors sobre aquesta operació, que aquest dimarts es van incrementar arran de la visita a Barcelona de Fernando Giménez Barriocanal, el president de la Cadena COPE. Barriocanal és també vicesecretari dels temes econòmics de la Conferència Episcopal Espanyola i home fort dels bisbes a 13TV.

Des de Ràdio Estel asseguren a CatalunyaReligió.cat que no hi ha cap voluntat de fusionar-se amb la Cope i perdre l’autonomia que tenen des de Catalunya. De la mateixa manera, fonts oficials de l’Arquebisbat de Barcelona també neguen que es plantegi aquesta estratègia per donar una sortida als problemes financers que arrossega l’emissora. A contrari, la voluntat és reforçar la col·laboració entre els diversos mitjans de comunicació que depèn de la diòcesis, com Ràdio Estel, el setmanari Catalunya Cristiana o altres publicacions com el Full Dominical, i potenciar la seva difusió.

Eixugar el dèficit

Malgrat el dèficit que arrossega l’emissora catalana, Ràdio Estel és un caramel per la cadena dels bisbes espanyols. El seu control li donaria accés a les dotze freqüències amb les que Ràdio Estel cobreix gairebé tot el territori català. Tot i ser propietat de l’arquebisbat de Barcelona, en el seu moment la Fundació que gestiona Ràdio Estel també va sol·licitar les freqüències que cobrien la resta de bisbats catalans que no podien disposar d’emissora pròpia. Per això és un projecte d’abast català, però que només està en mans de l’arquebisbe de Barcelona, avui Joan Josep Omella.

La COPE té un dèficit de freqüències a Catalunya. I fa anys que està intentant absorbir Ràdio Estel a canvi d’eixugar el dèficit que ha de cobrir l’Arquebisbat. És a dir, que l’Arquebisbat es vengui Ràdio Estel per un plat de llenties. Des de l’Arquebisbat desmenteixen categòricament aquesta possibilitat.

Barriocanal al CAC

Culminar aquesta operació demanaria el vist i plau del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC), que és qui atorga les freqüències de ràdio a Catalunya. Per això, aquest dimarts es van accentuar els rumors arran de la participació de Giménez Barriocanal en una jornada organitzada pel CAC i amb el seu president, Roger Loppacher. Barriocanal, procedent del Camí Neocatumenal, els Kikos, fa més d’una dècada que mou tots els fils dels grans projectes empresarials i de comunicació de la Conferència Episcopal Espanyol. Fins i tot es va donar per fet que Barriocanal venia a tancar l’acord amb l’arquebisbat.

Tot encaixava amb el llençar un discurs conciliador que va llençar el responsable de la COPE en l’acte del CAC. Va admetre que a l’emissora episcopal “les coses es van fer malament i ara estem en una nova etapa". Segons Barriocanal, ara cal “modificar el to” de 13TV i "més enllà de diatribes i baralles polítiques el que ara ens toca fer és cercar ponts". També va revelar que en el seu moment es van reunir amb el Govern de la Generalitat per demanar disculpes pel to de la COPE en el passat.

Tant Ràdio Estel com l’arquebisbat neguen "taxativament" a CatalunyaReligió.cat que es treballi en una fusió amb la COPE, i asseguren que en l’estada de Barriocanal a Barcelona no hi ha hagut cap contacte amb ells. A més, dilluns hi ha prevista una reunió del Patronat de l’emissora catalana i aquest tema no figura a l’ordre del dia.

L'Arquebisbat ha emés una breu nota aquest dimecres al vespre en la que, sobre la possibilitat de cedir les freqüències a la COPE, "l'Arquebisbat de Barcelona assegura que no té constància d’aquestes negociacions i, consegüentment, que hi hagi participat cap representant diocesà".

Ràdio Estel sempre ha mantingut un to totalment allunyat del de la COPE i mai no ha estat un portaveu de consignes polítiques. El projecte va ser una iniciativa de l’època del cardenal Narcís Jubany que es va fer realitat a durant els anys 90 impulsat principalment per l’arquebisbe Joan Carrera. Així es va aconseguir tenir un altaveu propi de l’Església a Catalunya allunyat de les consignes polítiques i anticatalanistes de la COPE protagonitzada de Feredico Jiménez Losantos i sota les consignes del cardenal Antonio Maria Rouco. Si ara es dissolgués aquest model de Ràdio, es remourien les tombes del cardenal Jubany i del bisbe Carrera.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.