Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri-CR) Un protestant, o una persona de qualsevol altra religió minoritària, fins ara també rebia assistència religiosa en els centres sanitaris. Però aquest servei responia a la bona voluntat d'un professional sanitari o del mateix servei d'assistència catòlic que pel seu compte s'adreçava a la comunitat protestant. Això és el que pot canviar el desplegament del conveni entre la Generalitat de Catalunya i el Consell Evangèlic de Catalunya: garantir una assistència religiosa estable de les esglésies protestants als centres hospitalaris públics i privat de Catalunya.

Aquest divendres han presentat el desplegament d'aquest conveni el director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell, i la directora general d'Ordenació i Regulació Sanitàries, Roser Vallès. Els dos han demanat als hospitals que s'acullin a aquest conveni, un pas necessari per aplicar el conveni en tots els centres sanitaris i que s'està impulsant durant aquestes setmanes.

L'acte s'ha fet a l'Hospital de la Vall d'Hebron, amb la presència del seu gerent, Vicenç Martínez. També s'hi ha presentat la nova versió de la "Guia per al respecte a la diversitat de creences als centres sanitaris". Després de la presentació s'ha fet una sessió de formació de professionals en aquest àmbit, com es farà en cadascuna de les demarcacions sanitàries de Catalunya.

El conveni permet que la comunitat protestant tingui persones que facin l'atenció espiritual amb el reconeixement del centre on exerceixen. "Gent que sàpiguen moure's per l'hospital", com descrivia Roser Vallès en la presentació, i que faci possible l'assistència religiosa als malalts evangèlics ingressats en els centres hospitalaris per part de voluntaris designats pel Consell Evangèlic i que hagin rebut formació específica en aquest àmbit.

Enric Vendrell ha recordat que el desplegament d'aquest conveni respon a "l'obligació de garantir el dret la llibertat religiosa". També ha explicat que aquests voluntaris no formen part del personal laboral dels centres que signin aquest conveni, però que això els permetrà tenir un reconeixement per exercir com a agents religiosos. El conveni també preveu el suport de la Generalitat en la formació dels voluntaris de la comunitat evangèlica.

Un primer pas pel Consell Evangèlic

El president del Consell Evangèlic de Catalunya, Guillem Correa, ha remarcat a CatalunyaReligió la importància de desplegar aquest conveni perquè "ajudarà a generar un espai de confiança i a sortir de l'anonimat".

Correa creu que també s'ajusta a la necessitat de respondre a les demandes d'un "protestantisme sociològic"; de persones de tradició evangèlica, que no mantenen cap relació estable amb la seva comunitat, però que en moments difícils busquen un suport espiritual d'acord amb les seves conviccions.

El conveni també permetrà a la comunitat protestat consolidar una xarxa d'experts en l'atenció en el món sanitari. "Tant en l'àmbit hospitalari com a les presons aspirem a tenir persones que a més hi puguin tenir una dedicació laboral". Però abans que això arribi, veu aquest reconeixement com un "pas de maduresa, d'entendre que no es pot separar la dimensió religiosa de l'atenció al malalt". En aquest sentit, també destaca la participació de la comunitat protestant en el programa d'atenció integral als malalts avançats de l'Obra Social "la Caixa".

Guia per al respecte a la diversitat de creences als centres sanitaris​

La nova versió de la "Guia per al respecte a la diversitat de creences als centres sanitaris" és una actualització de l'edició del 2005 i es pot consultar integrament a internet, amb un apartat específic per a cada confessió. En la presentació d'aquest document elaborat entre els departaments de Salut i de Governació, Vallès ha remarcat la participació dels agents sanitaris en la revisió, l'assessorament de diversos consells, i la incorporació de bones pràctiques que ha es porten a terme en els centres mèdics.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.