Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Museu de Solsona) Prop de 300 alumnes de diverses escoles de la comarca ja han visitat els treballs de restauració del finestral romànic del campanar de la Catedral de Solsona. Nens i nenes entre 9 i 14 anys han conegut de primera mà el treball dels restauradors; però també han descobert el romànic de la catedral, el seu campanar i tot d’històries al seu voltant. Tots ells participen en un concurs de dibuix i fotografia que pretén plasmar el campanar des del seu punt de vista. D’entre totes les obres en sortirà el cartell que anunciarà la inauguració de les obres de restauració del finestral romànic del campanar de la catedral de Solsona. Està previst que durant les pròximes dues setmanes el museu continuï rebent la visita de diversos alumnes.

Les obres de restauració

Fa dues setmanes van començar els treballs de restauració del finestral del campanar de la Catedral de Solsona que es troba dins les sales del museu. Les obres avancen a bon ritme i es comencen a veure els primers resultats. Per conèixer de primera mà aquests treballs, divendres ha es va dur a terme una visita tècnica a la qual assistiren Xavier Novell, bisbe de Solsona i president del Patronat del Museu Diocesà i Comarcal, Pere Rovira, responsable de l'especialitat de pintura mural i escultura del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i representants del propi museu.

Els restauradors Aleix Barberà i Sílvia Marín, també membres del CRBMC, van explicar els treballs que estan portant a terme. Actualment estan acabant la fase de neteja durant la qual s’han extret tots els elements impropis de l’estructura, sobretot restes de calç i ciment. Posteriorment s’han efectuat diverses cales, o proves, per tal de determinar la tècnica més adequada que permetrà dur una neteja més a fons.

En aquesta fase es pretén retornar a aquest finestral el seu aspecte primitiu, excepte en aquells punts on diverses circumstàncies l’han transformat de tal manera que és impossible retornar a l’originalitat. Sobretot, a aquelles zones on l’efecte del foc ha donat un color vermellós a la superfície, ha creat zones ennegrides per l’efecte del sutge i ha fet esclatar algunes pedres. Totes aquestes conseqüències es deuen, segurament, a la crema de la catedral l’any 1810, durant la Guerra del Francès. Un succés històric que quedà escrit a les pedres d’aquest finestral del campanar.

Després de la fase de neteja es durà a terme una fase de consolidació. S'ha pogut apreciar que aquesta part del campanar es trobava molt més erosionada del que en un principi podia semblar, és per això que la fase de consolidació serà elemental per tal d’aconseguir conservar aquest element romànic. Les parts erosionades es tractaran amb nanopartícules de gel de silici, una tècnica innovadora que permetrà frenar la disgregació de la pedra.

Un cop acabada la fase de conservació es donaran per acabats els treballs doncs no està prevista la reconstrucció d’elements, no es reinventaran les pèrdues. La idea és, i de fet l’estat de conservació en el qual es troba aquesta estructura ho permet, mostrar l’únic fragment original que conservem del campanar romànic de Santa Maria de Solsona. Aquest es mostrarà al públic amb totes les vicissituds històriques que ha patit i, malgrat les quals, ha conservat el seu estil més primitiu. Durant anys aquest finestral romànic quedà amagat en un passadís que enllaçava el palau episcopal, actualment sales del museu, i la part superior de la capella de la mare de Déu del Claustre, fet que l’ha protegit durant molt de temps.

Un cop acabada la feina dels restauradors, i de fet així ho posà de manifest durant la visita el director del museu, Lluís Prat, aquest finestral del campanar passarà a formar part d’una ampliació de l’exposició d’art romànic del Museu de Solsona. El visitant podrà conèixer el magnífic treball artístic i la qualitat escultòrica de nombrosos elements que configuraren l’església romànica de Santa Maria de Solsona, construcció que anà evolucionant fins a donar lloc a l’actual catedral. El finestral serà un més d’aquests elements però amb la particularitat de tractar-se d’un element arquitectònic original situat dins del museu.

 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.