Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) La Fundació Migra Studium convoca per segon any consecutiu una vetlla de pregària davant les portes del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca. Amb aquesta acció, que tindrà lloc dissabte a les sis de la tarda, es demana el tancament definitiu del centre, que actualment es troba temporalment tancat per obres.

Portar la pregària al lloc on hi ha el patiment és el motiu que dóna sentit a aquesta iniciativa. La convoca el grup de voluntaris de la Fundació Migra Studium que visita regularment les persones internades al centre.

En aquesta ocasió, la pregària es farà davant d’un centre que es troba temporalment tancat per obres i que no compta, en aquests moments, amb cap intern. Però s’ha anunciat la seva reobertura per a la propera primavera. És per això que la Fundació Migra Studium manté la convocatòria de la vetlla de pregària, “per insistir en la reclamació del tancament definitiu de centres com aquest, que provoquen un alt cost humà a les persones que hi són internades”.

Migra Studium visita, des de fa anys, les persones internes al CIE de la Zona Franca. Ho fa a través d’un grup de voluntaris que acompanyen, escolten i assessoren els interns. A partir d’aquest contacte directe, l’entitat ha pogut conèixer la situació i les condicions en què es troben les persones internes, i juntament amb altres entitats com Tanquem el CIE o SOS Racisme ha participat en campanyes per promoure el tancament definitiu del CIE.

Les històries personals dels interns, eix de la pregària

La pregària consistirà en moments de silenci i música, i l’eix central seran els relats de testimonis recollits pels voluntaris. Es tracta d’històries personals que s’han vist sobtadament interrompudes per la detenció i l’internament: família, somnis, projectes, llar, estudis, treball... Es completarà la lectura d’aquests relats amb textos de diferents tradicions religioses on s’insisteix en la necessitat d’acollida i hospitalitat.

S’han adherit a la convocatòria les entitats Justícia i Pau, la JOC, la Delegació Diocesana de Pastoral Obrera i Cristianisme i Justícia. La vetlla és oberta a la participació de tothom que se senti cridat per les motivacions de l'acte i que, tant des de la fe com des de les seves conviccions humanes i socials, trobi sentit a sumar-se a una pregària com aquesta.

Vulneració de drets fonamentals

Els Centres d'Internament d'Estrangers són centres de privació de llibertat on són internades persones que, en molts casos, no han comès cap delicte. Les entitats que vetllen per la defensa dels drets de les persones internes han denunciat repetidament les precàries condicions que existeixen en aquests centres, amb necessitats bàsiques que no estan cobertes, mancances en assistència legal i sanitària, així com dificultats per a comunicar-se amb la família. Les ONG consideren que es vulneren drets fonamentals i que la mateixa existència d'aquest tipus de centres atempta contra la dignitat de les persones.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.