Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR/Manresa) “Senzill, humil, petit”. Així és l'itinerari del pelegrí que arriba a Manresa segons l'ha descrit el director del Camí Ignasià, Josep Lluís Iriberri. Més de tres-centes persones han assistit aquest divendres al vespre a la benedicció i a l'obertura de la porta jubilar del Santuari de la Cova de Sant Ignasi, en un acte presidit per l'abat de Montserrat, el pare Josep M. Soler.

Just abans de l'acte solemne de benedicció, Iriberri ha recordat “aquella petita porta que tancava l’esglesiola de La Cova, que havia vist passar a tants i tants pelegrins, al llarg de 400 anys” i ha anunciat com es tornaria a obrir “per deixar pas als pelegrins del segle XXI”. En el seu parlament de benvinguda ha lligat la senzillesa del Camí Ignasià amb la crida concreta que fa l'evangeli de Lluc: “Esforceu-vos a entrar per la porta estreta”.

El benedictí Josep M. Soler ha recordat en l'homilia el debat intern viscut per Sant Ignasi durant la seva estada a la Cova: “Manresa li seria un taller espiritual”. Però ha volgut aclarir que el fundador de la Companyia de Jesús no va ser només un místic o un asceta, sinó que la seva va ser una vida de lliurament als altres: “No quedà centrat només en la seva vida interior, en la seva pregària intensa i en la seva ascesi rigorosa; també es dedicava als altres”, ha dit el pare abat.

També ha convidat els presents a “fer experiència de la pròpia indigència espiritual i de les coses que ens oprimeixen” i a descobrir, com ho va fer Sant Ignasi, “Jesús, el Messies, com a aquell que el podia omplir i donar sentit a la seva vida, que el podia alliberar radicalment”.

L'acte de benedicció

Com a inici del primer Any Jubilar del Camí Ignasià, l'abat de Montserrat ha beneït la porta i l'ha obert en un acte solemne, que podeu veure en aquest vídeo:

Ho ha fet acompanyat del delegat de la Companyia de Jesús a Catalunya, el jesuïta Llorenç Puig; del superior de la Cova, el jesuïta Lluís Magriñà; del rector de la parròquia de Santa Maria de la Seu; de mossèn Antoni Boqueras; junt amb Lluís Iriberri i d’altres concelebrants, com els jesuïtes David Guindulain, Xavier Melloni, Carles Marcet o Francesc Riera.

Sobre el símbol d'obrir la porta de l’any jubilar ignasià, Soler ha dit que “passar-ne el llindar vol dir estar disposats a renovar el nostre seguiment de Jesucrist”. En la mateixa línia, el jesuïta Llorenç Puig ha resumit el gest com una invitació a “deixar que Jesús entri a les nostres vides, en els nostres cors”, tal com ho van fer els deixebles d'Emaüs.

L'acte l'ha tancat Lluís Magriñà, que ha llegit la carta del superior general de la Companyia de Jesús, Adolfo Nicolás, des de Roma.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.