Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

Enllaços relacionats

Galeria d'imatges

(Bisbat d'Urgell) Aquest dimarts, vigília del Dimecres de Cendra i per tant de l’inici de la Quaresma, s'ha celebrat la tradicional festa del Ranxo a diferents punts de la diòcesi d'Urgell, entre ells, la parròquia de Ponts. Es tracta d'una mostra de la caritat i la solidaritat dels pobles i de la seva gent, en oferir un plat calent i consistent a les persones i famílies que vivien dificultats econòmiques i necessitaven ajuda per poder menjar.

La festa, que es remunta en el temps fins a primers del segle passat, tenia una significació no només lúdica i festiva sinó també pre-quaresmal. Molts anys després la festa continua ben arrelada i no només a Ponts sinó a altres indrets del bisbat d'Urgell i de Catalunya (a més dels ranxos també les escudellades, les calderades, les guixes...) i al voltant de l’elaboració d’un plat calent i gustós, hi ha una trobada de germanor i de convivència que acompanya tot el dia.

A nivell més espiritual, un moment per recordar que esta a punt d’iniciar-se el temps litúrgic de la Quaresma, en el cas de Ponts fins i tot les cendres, per la imposició del dimecres, són recollides de les restes de les brases que durant tot el dia han escalfat les peroles on ha bullit el ranxo.

El rector de Ponts, Jaume Mayoral, va fer al migdia la pregària i la corresponent benedicció davant de les autoritats i gent del poble, abans de fer el tast i el repartiment entre la gent. Abans de l’oració benediccional, Mayoral va recordar als presents que enguany és l’Any de la Misericòrdia i que no es poden oblidar que dues de les obres de misericòrdia són: donar menjar al famolenc i donar beure a l’assedegat.

Tot seguit es van repartir, de manera gratuïta, més de 11.000 racions del Ranxo de Ponts. Hi van assistir entre altres autoritats, el Conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Jordi Baiget, el Delegat territorial de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, la Presidenta del Consell Comarcal de La Noguera, Concep Cañadell, el diputat provincial Eloi Bergós, així com Conxita Marsol, Cònsol Major d’Andorra la Vella i també l’Alcalde de Ponts, Francisco Garcia.