Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Els bisbes de la Coordinadora de les Conferències Episcopals en suport de l'Església a Terra Santa, entre els quals es trobava l'arquebisbe d'Urgell Joan-Enric Vives, han fet publica aquest dijous una declaració que finalitza el seu pelegrinatge en suport dels Cristians de la Terra Santa.

Pels bisbes la clau està en “construir ponts, no murs”. I per això “Hem d'humanitzar el conflicte afavorint una major interacció entre Israelians i Palestins. La pau només arribarà quan totes les parts respectin el fet que la Terra Santa és sagrada per a les tres religions i és la llar de dos pobles”.

El text de la declaració és especialment dur. Clama contra “les tràgiques conseqüències del fracàs de la política nacional i internacional per a aconseguir la pau”. I exposa una dramàtica situació a Gaza un any després de la darrera guerra: “en aquest últim període de fred polar, almenys dos nens van morir d'hipotèrmia”. Amb la seva estada a Gaza també han expressat el suport a “una petita comunitat cristiana amb una fe enorme” o una escola “on musulmans i cristians estudien i juguen junts en harmonia”.

Com van fer en els viatges d’altres anys, els bisbes diuen que “continuarem oposant-nos al projecte de construcció del mur a la Vall de Cremisan” i que “seguirem també oposant-nos a l'expansió del programa dels assentaments, il·legals segons el dret internacional”.

Des de 1998 la Coordinadora de les Conferències Episcopals en suport de l'Església a Terra Santa es reuneix per invitació de l'Assemblea d'Ordinaris Catòlics a Terra Santa. Per un mandat exprés de la Santa Seu, la Coordinadora de Terra Santa es reuneix cada mes de gener a Terra Santa. Amb l'oració, la seva presència i la persuasió, volen actuar en solidaritat amb una comunitat cristiana que experimenta fortes pressions polítiques i socioeconòmiques.

En la pàgina del bisbat d’Urgell es poden llegir les cròniques de les activitats principals del viatge d’aquest any en la que hi ha tornat a participar l’arquebisbe Vives. A més de la presència a Gaza, recullen la visita al Carmel de Betlem, la visita a famílies cristianes de Beit Jal.la, o el testimoni d’unes religioses a Betlem.

Aquest és el text de la declaració d’aquest any.

Crida dels Bisbes: La dignitat humana com a fonament de la Pau

Declaració de la Coordinadora de les Conferències Episcopals en suport de l'Església a Terra Santa, 15 de gener de 2015

Els Bisbes membres de la Coordinadora de les Conferències Episcopals en suport de l'Església a Terra Santa hem vingut a pregar i a donar suport a la comunitat cristiana, per promoure la pau i la dignitat humana en aquesta terra dividida.

Hem vist les tràgiques conseqüències del fracàs de la política nacional i internacional per a aconseguir la pau. La dignitat humana ve donada per Déu i és absoluta. L'actual conflicte amenaça la dignitat dels Palestins i dels Israelians, però sobretot el nostre compromís amb els pobres ens urgeix a donar suport a les persones que pateixen a Gaza. Fa un any, vam definir la situació de Gaza com "un desastre realitzat per l'home, un escàndol desconcertant, una injustícia que demana a la humanitat una solució". Com a conseqüència de la terrible destrucció causada per la guerra de l'any passat, la nostra presència va recordar a la petita comunitat cristiana de Gaza que no ha estat oblidada.

Desenes de milers de famílies de Gaza no tenen un habitatge adequat. En aquest últim període de fred polar, almenys dos nens van morir d'hipotèrmia. El bloqueig continu impedeix la reconstrucció i contribueix dramàticament a la desesperació que mina la legítima esperança dels Israelians per la seva seguretat. Però també crea nivells intolerables d'atur i empeny les persones senzilles cap a la pobresa més extrema.

Tot i la devastació, les aterridores escenes de destrucció que hem vist, i els temors d'una altra guerra que hem pogut escoltar, l'esperança és viva a Gaza. Hem vist famílies que reconstrueixen les seves vides amb determinació. Hem vist una petita comunitat cristiana amb una fe enorme. Hem admirat la tenacitat de molts voluntaris. Hem visitat l'escola "Sagrada Família", on Musulmans i Cristians estudien i juguen junts en harmonia. Ens hem reunit amb les Germanes del Sant Rosari, que fidels a la seva cofundadora la beata Marie-Alphonsine, que aquest any serà canonitzada pel Papa Francesc, realitzen un ministeri profètic d'educació. Hem celebrat la missa amb les Germanes Carmelites del Carmel de Betlem. La seva fundadora la beata Mariam Baouardy, és una altra cristiana Palestina que dóna testimoni de la santedat que encara sorgeix en aquesta terra, i també ella serà canonitzada aviat.

Els líders polítics han de defensar la dignitat humana de la població de Gaza. Un estudiant ens va dir, de manera punyent, que havia rebut un correu electrònic durant la guerra en què li preguntaven si necessitava menjar, roba o habitatge. Va respondre, sense amargor, que el que necessitava era dignitat. Les persones de bona voluntat d'ambdues parts del conflicte volen el mateix, una vida digna de la persona humana.

En els propers mesos continuarem oposant-nos al projecte de construcció del mur a la Vall de Cremisan, ja que això significaria la pèrdua de les terres i del sosteniment de moltes famílies cristianes. Aquesta situació és tràgicament un microcosmos respecte a la qüestió de la terra. Seguirem també oposant-nos a l'expansió del programa dels assentaments, il·legals segons el dret internacional, de la qual hem estat testimonis directes a Hebron. El seu impacte en la llibertat de circulació dels Palestins i en la confiscació de terres és simplement injust.

Després del fracàs de les negociacions i la consegüent violència del 2014, convidem urgentment els poders públics a ser creatius, a trobar nous enfocaments, per a construir ponts, no murs. Hem d'humanitzar el conflicte afavorint una major interacció entre Israelians i Palestins. La pau només arribarà quan totes les parts respectin el fet que la Terra Santa és sagrada per a les tres religions i és la llar de dos pobles.
Conscients que aquest any hem caminat seguint les petjades del Papa Francesc, fem nostre el seu recent Discurs davant el Cos Diplomàtic:

«El meu pensament es dirigeix, sobretot, a l'Orient Mitjà, començant per l'estimada terra de Jesús, que he tingut l'alegria de visitar el passat mes de maig i a la qual no ens cansarem mai de desitjar la pau. Així ho vam fer, amb extraordinària intensitat, al costat del llavors President israelià, Shimon Peres, i el President palestí, Mahmud Abbas, amb l'esperança ferma que es puguin reprendre les negociacions entre les dues parts, perquè cessi la violència i s'assoleixi una solució que permeti, tant al poble Palestí com a l'Israelià, viure finalment en pau, dins d'unes fronteres clarament establertes i reconegudes internacionalment, de manera que "la solució de dos Estats" es faci efectiva».

El camí de la pau exigeix el respecte dels drets humans d'Israelians i Palestins. La nostra pregària alimenta l'esperança que fa possible la pau. Demanem a tots els cristians que preguin pels Jueus, els Cristians i els Musulmans d'aquesta terra que anomenem Santa.

Bisbe Stephen Ackermann, Alemanya
Arquebisbe Stephen Brislin, Sud-àfrica
Bisbe Raymond Browne, Irlanda
Bisbe Peter Bürcher, Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Noruega i Suècia
Bisbe Oscar Cantú, E.U.A.
Bisbe Christopher Chessun, Església d'Anglaterra
Bisbe Michel Dubost, França
Arquebisbe Ricardo Fontana, Itàlia
Bisbe Lionel Gendron, Canadà
Bisbe Felix Gmür, Suïssa
Arquebisbe Patrick Kelly, Anglaterra i Gal·les
Bisbe William Kenney, Anglaterra i Gal·les, COMECE
Bisbe Declan Lang, Anglaterra i Gal·les
Bisbe Kieran O'Reilly, Irlanda
Bisbe Thomas Maria Renz, Alemanya
Arquebisbe Joan-Enric Vives, Espanya i Andorra

Text original en Anglès. Traducció de la Delegació de Mitjans del Bisbat d'Urgell.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.