Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

(Bisbat de Girona) El bisbe Francesc Pardo va participar aquest dilluns en el cicle de conferències que s'ha desenvolupat les darreres setmanes al CaixaForum Girona amb motiu del 75è aniversari de la Confraria de Jesús Crucificat – Manaies de Girona. 

En la seva ponència titulada "La missió de les confraries a Girona", el bisbe Pardo va repassar el significat i els objectius fundacionals de la confraria, i va reflexionar sobre la necessitat de trobar un equilibri fecund entre identitat i progrés en aquest tipus d'institucions. "Cal recobrar –va dir–, l'autèntica identitat de les confraries i deixar de banda aspectes secundaris que s'han anat adoptant al llarg del temps, però que no formen part dels objectius originaris". En aquest sentit, va manifestar que "cal evitar reduir les confraries a una activitat de cultura tradicional, prescindint de la seva identitat cristiana i renunciant al seu paper evangelitzador i difusor de la proposta de Jesús". Si bé en un context de canvi social profund la temptació d'aquestes institucions és perdre la pròpia identitat, també és cert –va defensar– que el creixent pluralisme social, cultural i religiós, fa més necessari que mai mantenir la seva identitat cristiana i la seva funció social originària, actualitzades. 

Finalment, va afirmar que Girona s'ha significat sempre per l'estima a la pròpia identitat i les pròpies arrels, "i en aquestes arrels, la tradició cristiana i catòlica hi tenen un paper i un lloc que ningú no pot oblidar ni tractar amb indiferència". Si bé el context de secularització i de creixent analfabetisme religiós dificulten la transmissió d'aquests fonaments, va afirmar que cal seguir comptant amb l'Església en tant que és portadora de valors essencials per a l'edificació de comunitats amb sentit de responsabilitat i esperit de servei. 

[Fotografia: Àngel Almazan]