Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Nou horitzó d'entesa entre catòlics i ortodoxos. El papa Francesc i el patriarca Ciril de Moscou han signat aquest divendres una declaració conjunta de 30 punts a la ciutat de l'Havana en què demanen que la seva trobada “inspiri als cristians de tot el món”. El document apunta els principals reptes que volen encarar ambdues tradicions, sense eludir el pinyol de la qüestió: la divergència històrica i el conflicte vigent entre les Esglésies a Ucraïna. [llegiu aquí la declaració en català]

El compromís ha estat possible en territori neutral –a petició del líder rus–, a l'illa de Cuba, on han simbolitzat la voluntat d'entesa amb una abraçada i un petó. El gest arriba pocs mesos abans d'una altra data significativa per a l'església ortodoxa, però promoguda en aquest cas pel patriarca de Constantinoble, Bartomeu I. Es tracta del Concili Panortodox que tindrà lloc del 16 al 27 de juny a l'Acadèmia Ortodoxa de Creta.

Acord per la pau a l'Orient Mitjà

Sobre paper, i entre d'altres qüestions, reclamen una resposta de la comunitat internacional davant la guerra de Síria i la crisi dels refugiats. També parlen de “diferències històriques heretades” i demanen promoure “valors comuns” referint-se a l'Evangeli de Jesús, amb l'objectiu de garantir que “la pau sigui duradora i fiable”.

En aquesta línia, es refereixen als cristians perseguits –a Síria, l’Iraq i altres països de l’Orient Mitjà– com a “màrtirs dels nostres temps”. Asseguren que “cap crim no pot ser comès en el nom de Déu” i demanen diàleg per “posar fi a la violència i al terrorisme”.

Sintonia en la família i en l'Evangeli

Diversos punts de l'acord es corresponen a qüestions socials i pastorals. Aquí recorden que “els ortodoxos i els catòlics compartint la mateixa visió de la família” i defensen tot seguit “el dret inalienable a la vida”, la valentia de la joventut cristiana –“no tingueu por d'anar contracorrent”, els diu– i demanen educar “els nens en la fe cristiana”.

Pel que fa a la realitat de les Esglésies a Ucraïna, demanen reconciliació, convivència, pau i harmonia social. I ho fan partint de la missió de “predicar l'Evangeli”, que és objectiu compartit. I conclouen: “catòlics i ortodoxos no som competidors, sinó germans”.

Podeu llegir la declaració sencera en català, aquí.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.