Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Bisbat de Lleida) El retaule de l'Oratori de l’Acadèmia Mariana ja llueix nou aspecte després de la seva restauració. El responsable de l'Oratori de la Verge Blanca de l'Acadèmia Mariana, Gerard Soler, ha presentat aquest dimarts el resultat de la restauració del retaule de l’Oratori, acompanyat per Ximo Company, delegat diocesà de Patrimoni Artístic del bisbat de Lleida, i de Miquel Àngel Herrero, restaurador del Centre d’Art d’Època Moderna de la Universitat de Lleida.

“Estem molts contents perquè ha quedat molt bé i hem fet una obra per la ciutat de Lleida” ha explicat Soler. “Molta gent ens ha ajudat econòmicament”, ha precisat. Els noms dels col·laboradors s’escriuran en el Cor de Plata que la Verge Blanca de l’Acadèmia porta a les seves mans.

La iniciativa d'un grup de fidels ha permès restaurar el retaule de l'Oratori de la Verge Blanca de l'Acadèmia Mariana. El cost de les obres serà de 36.000 euros. La reforma ha estat encarregada al Centre d'Art d'Època Moderna (CAEM) de la Universitat de Lleida i ha tingut lloc entre els mesos de juliol i setembre.

“És una acció modèlica”

El delegat de Patrimoni Artístic del bisbat de Lleida i director del CAEM, Ximo Company ha destacat que “és una acció modèlica des del punt de vista de recuperació del patrimoni. Normalment actuem quan les coses estan molt deteriorades, aquí hem actuat a temps”. “Tenim retaule per a anys”, ha explicat Company.

Per la seva banda, el restaurador del CAEM, Miquel Àngel Herrero ha explicat que “el retaule presentava una sèrie de patologies que afectaven l’apreciació estètica del mateix”. En aquest sentit ha destacat que “als anys 60 es va fer una intervenció on es van aplicar purpurines i falsos ors sobre ors purs, que estan fets amb aliatges de coure que amb el temps es van oxidant i s’ennegreixen”. La intervenció ha consistit en una neteja completa de tot el moble i en la recuperació la policromia original i la capa d’or.

El retaule de la Verge Blanca de l'Acadèmia és obra d'Hermenegild Jou (1870) i va ser restaurat per darrer cop per Ramon Borràs el 1941. Es tracta d'un moble d'estil historicista neogòtic, de fusta tallada, estucada policromada i daurada amb un pa d'or fals i majorment amb pa d'or fi.

La restauració s’inaugurarà aquest dissabte amb una eucaristia presidida pel bisbe de Lleida, Salvador Giménez, a les dotze del migdia. També durant aquests dies el vestíbul de l’Acadèmia Mariana-Casa de l’Església llueix sis plafons informatius que expliquen la història de l’edifici. Cal recordar que diumenge, 2 d’octubre, festivitat de la Verge Blanca de l’Acadèmia, patrona de Lleida, tindrà lloc el Certamen Marià a les sis de la tarda. Enguany es compleixen 70 anys del patronat de la Mare de Déu de l’Acadèmia a la ciutat de Lleida.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.