Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri –CR) La setmana vinent Juan José Omella arriba a Barcelona. I aquest dilluns hem anat a Logronyo a visitar el nou arquebisbe per fer-li una extensa entrevista. Deu dies abans de la seva presa de possessió a Barcelona, i en aquesta primera part de l'entrevista, explica com veu l'Església i el món. Parla del paper que creu que han tenir els cristians i del sentit que continua tenint avui la fe. I dibuixa una Església com més allunyada del poder i dels diners, millor.

Li hem posat l'etiqueta de 'bisbe social', però això no vol dir que no sigui un home de pregària i de contemplació. Diu que "és molt important la litúrgia i la catequesi", però tot seguit afegeix que "també ho és l'acció social i caritativa". Omella demana que "la gent que pateix trobi una mica de consolació en els creients".

En aquest tema de seguida fa referència al papa Francesc. Gestos com el de l'acollida de transeünts al mateix Vaticà diu que són molt importants perquè si no anem cap als pobres "anem cap als qui tenen poder" i llavors "l'Església s'arrima al poder, als calés". Com demana Francesc, a més de denunciar les causes de l'exclusió, es tracta d'ajudar les persones: "I si això demana un dia anar descalços, anirem descalços".

La fe dóna respostes

Arran de les notícies sobre el nomenament d'Omella, el periodista Manel Cuyàs es preguntava amb tota la raó "per què cap periodista no pregunta sobre Déu" als bisbes i als capellans. Per això, hem començat preguntant sobre el sentit que té ser creient avui segons el nou arquebisbe de Barcelona. I creu que la religió continua tenint sentit en el món contemporani. És una experiència "que em dóna una resposta d'amor" que tots busquem. És "un amor de Déu que no ve a condemnar, sinó a salvar".

Per això, en el ser cristians "el més important és l'alegria i la misericòrdia". "La forma de demostrar que som cristians és que preguem, que exercim la caritat, i que estem contents perquè Jesucrist ha ressuscitat". És la manera que els cristians "no imposem res però donem un testimoni que sigui atractiu". Això s'aconsegueix "quan veuen que nosaltres no som egoistes, que compartim, que perdem el temps pels més pobres; i la gent es qüestiona perquè ho fem".

"Que cadascú voti al partit ell cregui que millor respon al bé comú"

Omella també parla de l'actualitat electoral. Demana que els partits distingeixin entre laïcitat i laïcisme: "La religió no s'ha d'imposar als partits, però el govern no ha d'entrar a dir el que ha de fer l'Església: treballem tots pel bé comú i amb respecte". Explica que "l'Església vol treballar i col·laborar i no busca el poder. Jo no el busco, el poder".

Per això, no li agrada que s'identifiqui l'Església amb cap partit polític: "Amb la consciència de cadascú, que voti al partit ell cregui que millor respon al bé comú". I aplica "la moral del mal menor: no hi ha cap partit polític que s'identifiqui completament amb el que els catòlics puguem pensar".

Dijous publicarem la segona part de l'entrevista en la que parla del seu nomenament com a arquebisbe de Barcelona i què li ha demanat el papa Francesc.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.