Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri-CR) L'Assemblea conjunta de capellans i bisbes de 1971, l'Assemblea diocesana de Barcelona de 1981, les dues consultes prèvies del Concili Provincial Tarraconense en les que hi van participar 80.000 persones, l'enquesta prèvia al Sínode de Bisbes sobre la Família... A l'Església hi ha una gran tradició de consultes participatives des d'abans que aquest terme es posés de moda.

Seguint aquest model l'arquebisbat de Barcelona dedicarà gairebé un curs a preparar el primer Pla Pastoral de l'etapa de l'arquebisbe Joan Josep Omella, un any després de la seva arribada. Aquest dimarts s'ha presentat en una roda de premsa el document que s'està utilitzant per aquest treball: "Procés participatiu d'elaboració del nou Pla Pastoral". Res a envejar a la nova política.

"El Pla Pastoral no és una cosa que ve dalt" i "vol estar obert a tothom", ha explicat l'arquebisbe de Barcelona per remarcar la importància d'implicar totes les parròquies, comunitats, moviments, delegacions, consells i agents pastorals de la diòcesis. Una participació que "el papa Francesc ha impulsat molt" i que ha de servir per marcar les prioritats de la diòcesis durant els propers anys.

Consulta oberta

A més de la xarxa de parròquies i moviments, la consulta està oberta a tothom també de forma individual. El bisbe auxuliar de Barcelona, Sebastià Taltavull ha explicat que les aportacions personals estan "obertes a creients i no creients". Es poden fer arribar al correu plapastoral@arqbcn.cat fins el 30 d'abril. Aquest diumenge es convidará a la consulta a través d'un suplement en els 24.000 exemplars del Full Domincal. La Delegació de Mitjans de Comunicació de l'arquebisbat gestionarà les respostes.

Taltvull diu que cal aconseguir "que ningú no pugui dir 'jo no he tingut l'oportunitat de dir'" i que després "no quedi en paper mullat". Alhora, aquesta "gran enquesta" ha de servir per "posar l'Església diocesana en un procés d'autocrítica, de revisió i de conversió". "A vegades sembla que som cristians a temporades"; una tendència que cal trencar segons el bisbe auxiliar.

Portar a la pràctica l'Evangelii Gaudim

Omella ha explicat que l'objectiu és "dur a la pràctica les orientacions de l'Evangelii Gaudium" dins "d'un procés de conversió pastoral i missionera que ens prepari per l'elaboració i l'aplicació del nou Pla Pastoral Diocesà".

Omella va anunciar aquest procés el novembre en l'acte de clausura de l'Any de la Misericòrdia a Santa Maria del Mar. Des de l'octubre s'està treballant a partir de les reflexions que va fer el jesuïta Josep Marial Rambla en una sessió conjunta del Consell Episcopal, el Consell Pastoral Diocesà i el Consell Presbiteral. El document de treball conté aquesta ponència i cinc punts per orientar les aportacions.

Sebastià Taltavull ha coordinat aquest procés participatiu. En la presentació ha explicat que la consulta ha de servir per preparar el pla pastoral i per preparar-se per la seva aplicació. S'ha inspirat en el que va fer l'arquebisbe Bergoglio a Buenos Aires, "donar un any de silenci i de revisió d'actituds abans de redactar el Pla Pastoral, un temps de conversió".

"Deixem volar la imaginació"

El qüestionari es tanca amb la demanda de propostes concretes. "Deixem volar la imaginació i provoquem una pluja d'idees", diu el text. Les propostes demanes concrecions sobre algunes de les expressions més repetides pel papa Francesc com "Església en sortida", "primaverejar", "hospital de campanya" o "Església en permanent estat de missió".

En les propostes, Taltavull ha remarcat la importància dels dos darrers punts. Primer els que afecten a "aquells àmbits on es forja la cultura i la mentalitat social d'avui: xarxes socials , mitjans de comunicació, ambients juvenils, centres de debat cultural, iniciatives d'emprenedoria, en l'àmbit de la dona, treball social, associacionisme...". I també a les instàncies "que determinen més les condicions de vida dels ciutadans" com el compromís polítics i social amb una mirada centrada en la pobresa.

Omella no ha volgut posar un termini determinat per finalitzar l'elaboració del Pla, però la idea es posar-lo en marxa el curs vinent.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.