Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri –CR) Segona part de l'entrevista amb Juan José Omella. El nou arquebisbe parla dels seus plans per Barcelona i diu que no en té perquè no és "la fada meravellosa que té una vareta màgica que farà els canvis". Explica que el nunci li va anunciar el nomenament a principis d'octubre i que després el papa Francesc només li va dir que el que havia de fer era "estimar la gent".

L'única decisió que ha pres fins ara és que viurà al Palau Episcopal com han fet els seus antecessors, però que ho farà acompanyat del bisbe auxiliar Sebastià Taltavull: "Estarem dos bisbes al Palau Episcopal". Aquest cap de setmana marxa definitivament de Logronyo i farà una setmana de descans amb la seva mare abans d'arribar a Barcelona.

En l'entrevista Omella explica que té una relació fluïda amb el papa Francesc arran de la seva responsabilitat a la Congregació per als Bisbes. El va nomenar fa un any i li truca quan vol fer-li alguna consulta. Ara és l'únic prelat espanyol en aquest important organisme de la Santa Seu després de finalitzar el mandat del cardenal Rouco i del cardenal Cañizares.

Per això, després de saber del seu nomenament, va poder preguntar al papa: "Què haig de fer allà? En una diòcesi gran?". I Francesc només li va respondre: "Sea usted pastor. Quiera a la gente. Ámela". I no va dir res més.

Omella explica que això vol dir "no imposar-se, sinó introduir-me a poc a poc en aquesta gran família que és l'Església de Barcelona i l'Església a Catalunya". I també en la societat catalana: "Fer-me jo català amb els catalans".

Al Palau Episcopal amb Sebastià Taltavull

Abans de la seva entrada oficial del 26 de desembres només ha fet una visita a Barcelona, el passat 25 de novembre. Unes hores per reunir-se amb el Consell Episcopal i per dinar amb els seminaristes. Després de la visita va decidir amb el bisbe auxiliar Sebastià Taltavull que els dos viurien en el Palau Episcopal. Omella no es volia quedar "sol en aquell palau tan gran...". El bisbe Taltavull deixarà la residència a la casa sacerdotal de Sant Josep Oriol.

Tot i viure en un Palau i passar a una diòcesis que multiplica per vuit els habitants de la Rioja, Omella té clar que no vol perdre el contacte amb el carrer. "Penso fer-ho per higiene mental" i no estalviar-se de poder sortir a comprar i fer-se càrrec de les coses quotidianes. "Que no em cregui jo que sóc un superhome". I que quan pugui anirà en metro: "També per arribar millor als llocs. Vaig a una parròquia i on trobo aparcament? Potser anant amb metro arribo abans".

Sense fer soroll

Omella també creu que el "govern d'una diòcesi no és piramidal". I que "sóc més de no fer molt soroll, de no fer grans esdeveniments, tot i que de tant en tant van bé".

Creu que el que pot aportar a Barcelona és ajudar a impulsar "una comunitat viva, una comunitat alegre, una comunitat fraterna, i una comunitat que treballi pels més pobres". Però diu que ve "amb l'actitud d'aprendre moltes coses"; també aprendre a parlar "el català de Barcelona".

A més dels vídeos de l'entrevista d'avui i de la publicada ahir, també podeu veure una versió integra de 28 minuts de l'entrevista enregistrada aquest dilluns al seminari de Logronyo:

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.