Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri-CR) Fins ara l'arquebisbe Joan Josep Omella havia estat en silenci davant les crítiques a la Sagrada Família. Sobre la Mona de Pasqua o sobre les obres. Ha esperat a aquest diumenge al vespre a la missa de celebració dels sis anys de la consagració de la basílica per Benet XVI. "Em sap greu que alguns menyspreïn aquesta bellesa arquitectònica", ha afirmat després d'explicar com "la bellesa ens acosta a Déu, ens parla de Déu".

Segons Omella, el temple "és tan bonic i és tan preciós, que suscita admiració a tot el món". En canvi, "nosaltres que som sempre a Barcelona i que l'hem vist tant, ens pot passar que l'ignorem i que no acabem de valorar el que tenim. Fins i tot que a vegades arribarem a menysprear-lo. Quina llàstima!".

L'arquebisbe de Barcelona també ha defensat la continuïtat de temple amb el que Antoni Gaudí va voler expressar "la bondat i bellesa de Déu". És el que "els seus successors han tractat de plasmar seguint els plànols i les idees de Gaudi". "Moltes gràcies pel treball que heu fet els successors de Gaudí", ha afirmat Omella durant la celebració. Ho deia davant del patronat del temple, que assistia a la celebració, i davant Jordi Faulí, l'actual arquitecte director de les obres, i Jordi Bonet, l'arquitecte que va finalitzar el tancament de la basílica i que el 7 de novembre de 2010 va presentar l'obra de Gaudí a Benet XVI.

Basílica plena

La missa d'aniversari ha tornat a omplir la basílica amb 3.500 persones, el màxim aforament actual a la nau. També han concelebrat el bisbe auxiliar Sebastià Taltavull i el cardenal Lluís Martínez Sistach amb més de seixanta capellans. Una de les celebracions més concorregudes dels darrers anys. Aquest diumenge també es complia un any de l'anunci del nomenament d'Omella com a arquebisbe de Barcelona.

Omella ha fet un elogia a la bellesa com a via d'accés a Déum "que ens ha donat el que és bell perquè en gaudim". Però, al mateix temps, "és l'home que amenaça la bellesa per la manca de cura de les creació i pel poc respecte a la dignitat de cada persona". Per això, avui "cal que no ens venci la rutina de veure la bellesa de la creació" i que "no oblidem que estimar Déu és estimar als germans i de manera particular als més necessitats".

Novetats al temple

La celebració ha coincidit amb la inauguració de la reforma del presbiteri i del paviment del creuer de la basílica. S'han ampliat les escales per fer més amples i accessibles i s'ha donat més espai al davant de l'altar. Per la reforma no s'ha tocat l'altar que va consagrar Benet XVI i s'ha avançat lleugerament l'espai de les escales cap a les primeres files de la nau central. També s'ha col·locat una nova barana de ferro forjat que facilita la visió de l'altar. Una decoració que, com tots els elements litúrgics del presbiteri, s'inspira en la reforma que va fer Gaudí a la catedral de Mallorca.

Alhora, s'ha reobert l'espai central de la basílica que s'havia tancat per instal·lar-hi el paviment definitiu. Ara el terra del creuer compta amb un servei de calefacció. Està previst que aquest paviment tèrmic es vagi estenent a la resta de la basílica. Omella, fidel al seu estil, ha començat l'homilia comentant aquest novetat: "Així no hem de venir tant abrigats i no agafarem un refredat".

Acabades aquestes obres, s'està estudiant establir el culte regular cada diumenge a la basílica.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.