Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) Fer com un rector de poble, però a l'escola: "Acompanyeu amb afecte i interès: és això el que saben fer els mestres". No ser només professionals de l'educació. Això és el que demana l'arquebisbe Joan Josep Omella als professors de l'escola cristiana. Sobretot que estimin els alumnes, perquè "només s'evangelitza des de l'amor".

L'arquebisbe de Barcelona va compartir aquest dissabte la primera trobada amb els professors de l'escola cristiana des de la seva arribada a la diòcesis. Omella va participar en la novena edició de les Jornades de Pastoral Educativa que organitza la Fundació Escola Cristiana i va presidir l'eucaristia.

En l'homilia va reconèixer que tenia poc per "ensenyar" als mestres: "Sou vosaltres el qui esteu en contacte amb l'escola". Però va voler compartir la seva visió des de l'experiència que va tenir com a professor de religió en un centre públic d'Alcañiz. I va posar l'accent en l'acompanyament personal i l'estimació a cada alumne. Una actitud que es concreta "preguntar-los com estan avui", que veguin que t'interesses per ells. I "deixant que els alumnes ens sorprenguin".

Omella va dir que era conscient que en l'elecció de l'escola cristiana per a "molts pares pesa més l'elecció per la qualitat, que per la pastoral". Però va demanar confiança: "El que feu amb amor donarà fruït". I va convidar als docents a ser "mestres d'amor i d'alegria". I també a resar: "reseu pels nens", i "reseu per tenir encert en dir la paraula adequada a cada alumne".

"Si ho hagués sabut, no venia"

Enric Puig, secretari general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, va agrair la presència d'Omella per primera vegada en un acte de la institució que presideix com a arquebisbe de Barcelona. Omella va fer broma amb el que s'ha anat trobant les primeres setmanes: "No sabia que a Barcelona hi havia a tantes fundacions, ni que jo en presidia tantes. Si ho hagués sabut, li hauria dit al papa que no venia". Tot seguit va afegir-hi que això era una mostra de la vitalitat de l'Església a Barcelona i a Catalunya i que confiava en les persones que estan el capdavant d'aquestes institucions, com en el cas de la Fundació Escola Cristiana.

Com és habitual, en l'homilia no va faltar el to planer i farcit d'anècdotes, com quan a ell de petit el renyaven la mestra i el capellà del poble: "No em va traumatitzar, perquè ens estimaven".

Les Jornades de Pastoral Educativa estaven centrades aquest any en l'encíclica ecològica del papa Francesc Laudato Si'. En l'edifici del Seminari Conciliar de Barcelona, durant el divendres i el dissabte es va fer diversos tallers per facilitar recursos educatiu al voltant de la creació, a més de la ponència central de la teòloga Claustre Solé. El centenar de professors de les escoles cristianes que hi van participar també van visitar les activitats educatives de diversos espais de Barcelona com la Fundació Servei Solidari, la Catedral, la Sagrada Família, l’Església del Pi, o MigraStudium.

El dissabte el matí es va centrar en els continguts de la Laudato Si' i la seva aplicació pràctica a l'escola. El teòleg jesuïta Llorenç Puig va destacar que l'encíclica va més enllà d'una ecologia "de les floretes i dels animalets" i que conté una proposta antropològica, teològica i mística molt profunda. "El que proposa el papa Francesc és que hem de reconstruir les relacions amb Déu, amb el proïsme i amb la Terra"; i va remarcar del contingut d'un text que demana "canviar la humanitat".

El pedagog Carles Armengol va explicar algunes de les concrecions que conté l'encíclica que es poden aplicar a les escoles. Des de la promoció del consum responsable o de la gestió ambiental dels centres, fins als petits gestos entre les persones que facin un món més habitable. En aquest sentit va demanar que "l'escola cristiana se senti especialment interpel·lada per l'Encíclica" perquè "és un document que afecta tothom, no només els professors de religió".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.