Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) "El senyor ens ha fet portadors de la seva presència amorosa. Portem per tot arreu i en tota ocasió el perfum de Déu, el suau i preciós aroma d'un amor servicial, acollidor, que ho disculpa tot, que no exigeix res a ningú". Aquesta és la demanda que ha fet als capellans l'arquebisbe Joan Josep Omella en la primera Missa Crismal que va presidir a Barcelona aquest dimarts. En aquesta celebració anual de Setmana Santa es beneeixen els olis que durant l'any s'utilitzen per la unció dels malalts i dels catecúmens i el crisma d'altres sagraments. Però també és una jornada de trobada i fraternitat sacerdotal a la catedral.

I Omella no va deixar passar l'ocasió per encoratjar als sacerdots, aquests "germans tant estimats i tant necessitats pel vostre arquebisbe". "Tenim un bon clergat. Gràcies pel que sou, i pel que feu", els va assegurar. I va explicar que les primeres setmanes a Barcelona sobretot ha trobat sacerdots i seglars amb una "dedicació i il·lusió de la que em faig coneixedor a poc a poc i que m'estimula cada dia més a entregar-me sense cansament per la causa del Regne". Al final de la celebració va repetir aquest agraïment al clergat. Els va reconèixer "un treball silenciós però molt profund d'evangelització": "Continueu així, el poble de Déu us estima i l'arquebisbe també".

Omella ha presidit la celebració acompanyat de tots els bisbes residents a Barcelona: l'auxiliar Sebastià Taltavull, el cardenal Lluís Martínez Sistach, i el bisbe emèrit Joan Godayol. Amb gairebé 400 capellans, aquesta també ha estat una de les misses crismals més concorregudes dels darrers anys. En la celebració també es renoven cada any les promeses fetes en l'ordenació sacerdotal.

"No hi ha lloc entre nosaltres per la impuresa"

En una homilia sobre el significat de l'unció amb els sants olis, també va alertar que "sense misericòrdia i sense perdó no hi ha evangelització". I que, per tant, "no hi ha lloc entre nosaltres per la impuresa, la hipocresia, falsedat, la covardia, en definitiva, pel pecat. Estem cridats a ser la bona olor de Crist".

Omella va fer una crida a la unitat entre el clergat perquè "ningú no pot prescindir de ningú" i cal evitar que "entri a les nostres cases el dimoni de la divisió, de la discòrdia, de l’enveja o del ressentiment”.

"La justícia com a cuirassa"

La predicació d'Omella va tenir un to més dur sobre la presència del mal "en la cultura d’avui, que de vegades va disfressada de modernitat, d'estar al dia, d'una espècie de caritat que proposa la veritat”. Però com a resposta va deixar clar que "el combat cristià no és la milícia de la intransigència i la ruptura" i que "les armes són la negació d'un mateix i en diàleg pacient amb l'altre, l'oració i la misericòrdia".

"Revestiu-vos de la justícia com a cuirassa", va assegurar, perquè la lluita és "contra els principats, contra les potestats, contra els esperits dels mal".

En l'homilia també va fer referència a la urgència de la pastoral juvenil i vocacional i, aquest dies de Setmana Santa, ha fet una crida a no oblidar la protecció i l'ajuda als llocs sagrats: "De Terra Santa ens arriba un clam, no els deixeu sols". També va demanar als capellans una especial atenció als malats. "Els pobres i els malats són els preferits del Senyor", i els va dir que "en ells us espera el mateix Jesucrist".

Finalment l'arquebisbe va demanar la pregària per les víctimes dels fets tràgics d'aquests darrers dies, l'accident de Freginals, i els atemptats de Brussel·les.

Paco Martínez Omella

El moment significatiu per la diòcesis que és la Missa Crismal el va aprofitar Omella per fer la primera homilía íntegrament en català. Un gest que li van reconèixer la majoria del clergat, tot i que li va treure l'espontaneïtat habitual del nou arquebisbe. Tot i això, en les paraules improvisades al final de la celebració va recuperar el seu to més amanit que ja es coneix a Barcelona com l'estil "Paco Martínez Omella", referit al famós actor també aragonès.

A la trobada que després ha tingut amb els capellans al claustre de la Catedral també va dir als clergues amb humor que els reconeixia "moltes virtuts" i que "els pecats i les coses que feu malament encara no les he descobert; així que donem-nos aquest any de gràcia".

Com és habitual, al final de la missa es va fer reconeixement als capellans que compleixen els 25 i 50 anys de la seva ordenació sacerdotal. El rector del Seminari, Josep Maria Turull, va fer l'agraïment en nom de tots ells, remarcant el missatge del papa Francesc que recorda la necessitat de donar gràcies, de demanar perdó i de posar sempre per davant el si us plau.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.