Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) La sisena actualització del Mapa Religiós de Catalunya està en marxa. En aquesta ocasió és l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura qui es fa càrrec d'aquest estudi, que impulsa i financia la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. A primers de setembre tancaran la primera fase de l'estudi i, al novembre, la segona, que ha de dibuixar la presència de les comunitats religiosesa casa nostra des d'un punt de vista quantitatiu i qualitatiu.

La directora de l'Observatori, Miriam Díez, i el vicedegà de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals, Josep Lluís Micó, encapçalen l'equip de set investigadors, distribuïts per tot el territori català. La tasca encomanada: revisar el registre corresponent als 1.390 centres de culte i entitats vinculades a les minories religioses que la Direcció General d'Afers Religiosos té censats, amb data anterior a 1 de gener de 2013.

"Sovint el repte de la nostra feina consisteix en localitzar aquests espais de reunió, ja que la crisi s'ha fet sentir i molts han hagut de tancar", explica Eulàlia Tort, membre de l'equip de l'Observatori. En cada registre els investigadors anoten informació sobre la localització i l'estructura organitzativa del centre, el seu lideratge, l'aportació dels joves, el paper de la dones, el perfil cultural de la comunitat i la participació en l'esfera pública dels seus membres, entre d'altres qüestions.

"És sorprenent la diversitat que tenim a casa nostra, tant pel que fa a les diferents confessions com per la manera en què la fe s'expressa", explica Tort d'acord a la feina feta fins ara. I puntualitza: "Sovint l'existència d'un centre religiós no només ve determinada per la fe que professen sinó per la nacionalitat de les persones que s'hi troben. Estem coneguent centres de població procedent de Ghana, Nigèria, Llatinoamèrica, Rumania..."
Amb les dades amb què compten a dia d'avui, la gran majoria de centres de culte corresponen a les esglésies protestants i es concentren a la província de Barcelona. I dins d'aquest grup, les denominacions carismàtiques i pentecostals són les més nombroses.

Un retrat rigorós

El projecte, d'acord al contracte administratiu amb la Fundació Blanquerna, es troba en aquests moment en la primera fase, que ha d'incloure 716 registres a data 5 de setembre. La segona fase, que conclourà al novembre, inclourà 674 registres més.

L'objectiu final del Mapa Religiós és identificar i conèixer amb profunditat les comunitats religioses i els llocs de culte de totes les confessions presents a Catalunya. L'estudi inclou informació quantitativa amb el recull de dades específiques sobre cada centre religiós establert a Catalunya. Tot plegat amb la voluntat d'oferir un retrat rigorós sobre el panorama català de les religions minoritàries.

Aquesta iniciativa executada des del seu inici l'any 2001 per l’ISOR (Investigacions en Sociologia de la Religió) de la Universitat Autònoma de Barcelona, es va actualitzar per darrera vegada a novembre de 2014, i comptabilitza un total de 8.061 centres de culte arreu del territori català, corresponents a 13 confessions religioses, inclosa la catòlica com la majoritària.

[Fotografia: Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura]

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.