Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri-CR) Realisme, estimació i pregària en la benedicció abacial de la nova abadessa de Sant Benet de Montserrat que s'ha celebrat aquest dissabte a la tarda. "La nostra comunitat, com tothom avui, vivim un moment de canvi, incerteses i nous reptes". Així parlava Maria del Mar Albajar en l'agraïment al final de l'eucaristia. Uns reptes que es poden afrontar perquè "tenim l'ensenyament sempre nou del mestre Jesús i la riquesa de la tradició monàstica".

El bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortès, ha presidit la celebració que solemnitza l'elecció que va fer la comunitat benedictina femenina de Montserrat el passat mes de juny. La celebració s'ha fet a la Basílica de Santa Maria de Montserrat per tenir espai per acollir totes les persones vinculades al monestir i familiars que han acompanyat a les benedictines.

La cerimònia de benedicció està plena de símbols, tot i que ara les abadesses ja no reben la mitra i el bàcul com es feia abans. Cortés ha predicat l'homilia dirigida especialment a la nova abadessa, asseguda davant seu.

Sense papers, el bisbe ha enfilat una reflexió a partir de l'expressió de sant Agustí inspirada en el salms: "Estimem perquè Déu ens eixampla el cor". I Cortés ha demanat "que la Maria del Mar cada vegada tingui un cor més gran per estimar a tothom". Aquest "eixamplament del cor" és que li permetrà "el gran repte de reconèixer el rostre de Déu en la pluralitat del monestir". També "li cal un cor eixamplat perquè l'abadessa ha de discernir". Un discerniment que "és més que el sentit comú, les bones maneres, o aplicació de les normes: el discerniment que pertoca en l'amor és la sintonia amb l'Esperit Sant".

Una comunitat nova

Aquesta necessitat d'amor per damunt de tot és el que també ha recollit la nova abadessa en el seu parlament. Davant dels canvis o els interrogants de la vida monàstica "és quan ens posem al servei les unes de les altres quan neix una comunitat nova". Una comunitat que se sustenta en "una estimació en la que el bé de l'altre és el meu bé".

Albajar ha remacat que "vivim moments importants, no són temps d'anar tirant". Però que això obre "l'oportunitat de triar". I per il·lustrar-ho ha acabat llegint un fragment del Elogio a la vida de Joan Maragall, que recorda que "la historia verdadera de la Humanidad está aún por empezar".

En les fotos i el vídeo podeu veure alguns moments del ritual de la celebració que comença amb les preguntes del bisbe sobre el compromís que accepta l'abadessa. Després, el moment més intens de pregària amb la lletania dels sants, que l'abadessa segueix estirada a terra com es fa en les ordenacions.

En acabar l'oració de benedicció que imparteix el bisbe, l'abadessa ha rebut el llibre de la regla de sant Benet i l'anell abacial.

L'abadessa ha estat acompanyada al presbiteri per les germanes de la comunitat, i altres religioses que també han participat en la celebració. L'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, i l'abat de Poblet, Xavier Alegre, han concelebrat amb altres monjos de Montserrat i alguns capellans vinculats a la comunitat.

Durant tota la cerimònia al costat de la nova abadessa s'han situat la seva antecessora, l'abadessa Montserrat Viñas, i la priora del monestir Coloma Boada.

L'acte s'ha tancat amb tres peces interpretades per la coral In Crescendo, popularitzada al concurs "Oh happy day", on canta una neboda de Maria del Mar Albajar. En nom del Govern va assistir a la benedicció el director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.