Vés al contingut
Catalunya Religió

(Obra Social 'La Caixa') Neus Munté, vicepresidenta del Govern i consellera de Benestar Social i Família, i Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, van signar dijous al Departament de Benestar Social i Família un conveni per promoure el programa de Gent Gran 3.0.

L’Obra Social ”la Caixa” i el Departament de Benestar Social i Família renoven el seu compromís amb les persones grans amb la signatura del conveni per desenvolupar el programa de Gent Gran a 44 casals de gent gran d’arreu de Catalunya. L’any passat, l’Obra Social ”la Caixa” va destinar 450.000 euros a aquests equipaments en el marc de l’acord entre les dues institucions. En el primer semestre de 2015, aquests centres han acollit 463 activitats i tallers dels quals han pogut participar 5.732 participants. Cada any participen a Catalunya 12.000 persones grans en les 900 activitats organitzades als casals conveniats entre el Departament de Benestar Social i Família i l’Obra Social ”la Caixa”.

El programa de Gent Gran és el més emblemàtic de l’Obra Social “la Caixa” i els seus orígens es remunten a 1915. Des de fa un segle, els projectes posats en marxa pel programa s’han anat adaptant a les realitats per donar resposta, juntament amb agents com la Generalitat de Catalunya, a les noves necessitats socials d’aquest col·lectiu.

Després de molts anys en què l’envelliment actiu ha estat prioritari, per primera vegada, l’acord de col·laboració amb la Generalitat de Catalunya inclou una nova línia d’actuació transversal per conscienciar i sensibilitzar la població en general sobre el bon tracte a les persones grans. Després de fer una formació específica a professionals de la salut i del benestar social i d’elaborar una guia per reconèixer drets i deures de les persones grans, en el marc del centenari del programa de Gent Gran s’ha posat en marxa, sota el lema Persones grans, qüestió de respecte, una campanya de sensibilització a les pròpies persones grans per preservar la seva dignitat i garantir el bon tracte, especialment en aquelles persones en situacions de major vulnerabilitat.

De fet, l’Obra Social ”la Caixa” i el Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya també estan impulsant des del juny de l’any passat el programa “Pel bon tracte a les persones grans: Patrimoni de la humanitat” per lluitar contra els maltractaments a la gent gran. Aquest programa vol conscienciar la població, donar a conèixer els recursos existents, afavorir l’aflorament de casos de maltractament i promocionar conductes de bon tracte amb la gent gran.

La vicepresidenta Munté ha agraït a l’Obra Social “la Caixa” la col·laboració amb el Departament a través del programa Gent Gran 3.0 i sobretot per “promocionar el respecte i el bon tracte amb les persones grans, perquè és una de les prioritats del Govern”. La també consellera de Benestar Social i Família ha recordat que “gràcies al criteri de prioritzar allò important, el dia a dia bàsic dels equipaments cívics de la Generalitat de Catalunya s’ha pogut preservar intacte, i per això podem afirmar que conservem un tresor que fa possible una vida social activa i associativa de les persones grans, perquè són una part fonamental de la societat”.

Per la seva banda, Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, entitat que des de fa tot just cent anys impulsa un programa ampli i divers per a les persones grans a tot l’Estat, ha afirmat: “Gràcies a aquesta nova línia d’actuació del nostre conveni amb la Generalitat sumarem esforços per garantir la bona qualitat de vida d’un col·lectiu primordial per nosaltres. Les persones grans són el nostre patrimoni més valuós. Com a passat, present i futur de la nostra societat mereixen ser respectades i tenir una vida digna”.

La nova generació de persones grans

L’objectiu del programa de Gent Gran és fomentar la participació activa de les persones grans i fer-les presents en la nostra societat, adaptant-se alhora a les seves necessitats actuals.

El programa inclou tallers de promoció de la salut i el benestar, projectes de participació social i voluntariat, i projectes de formació en tecnologies de la informació i comunicació.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.