Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Direcció General d'Afers Religiosos) L’Auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna, a Barcelona, ha acollit aquest vespre la cloenda de la XII Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, que han vist unes 3.000 persones. Ha estat el segon any consecutiu que la Direcció General d’Afers Religiosos organitza aquest esdeveniment i la primera vegada que una part de la programació s’ha pogut veure també a Girona, Tarragona i Lleida.

El director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, ha expressat la seva satisfacció pel creixement de l’oferta de la Mostra, que ha qualificat com “una selecció de films actuals, internacionals i de qualitat, que susciten interessos espirituals compartits, independentment de les creences dels espectadors”. A més, s’ha mostrat esperançat que l’any vinent es pugui estendre encara més la programació arreu del país, perquè, ha dit, “no podem prescindir de la capacitat del cinema com a eina per superar prejudicis i el Govern de la Generalitat és el primer interessat en la convivència i la cohesió social”.

La primera base de dades de cinema i religions

Durant l’acte de cloenda de la Mostra, s’ha presentat el Fons filmogràfic de les religions, un catàleg de pel·lícules, agrupades segons les diverses religions, pioner a tot el món i accessible en línia des del web de la Direcció General d’Afers Religiosos. El degà de la Facultat de Comunicació, Josep M. Carbonell, ha participat en l'acte de presentació d'aquest nou catàleg.

Es tracta d’una iniciativa de la Direcció General d’Afers Religiosos per a l’estudi i el coneixement de la diversitat religiosa, que ha elaborat i coordinat Joan-Andreu Rocha, doctor en història de les religions, professor de cinema i de comunicació intercultural, i membre del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa.

La base de dades de cinema i religions és un exhaustiu catàleg de lliure accés, que inclou, inicialment, més de 1.800 pel·lícules i documentals produïts a tot el món, des dels orígens del cinema fins a l’actualitat. Aquest fons anirà incorporant noves referències que permetin mantenir-lo actualitzat de forma permanent. Conté, per a cada film, una fitxa tècnica amb el títol, el país i l’any de producció, el director o directora, una llista de categories per poder fer cerques per temes i un resum de l’argument.

El catàleg agrupa les pel·lícules segons la tradició religiosa en què s’emmarca la trama, tot i que, segons ha explicat el director general d’Afers Religiosos, “l’elaboració d’aquesta base de dades parteix del principi que no hi ha films sobre la religió en sentit abstracte, sinó sobre persones que professen una religió i sobre cultures on una determinada tradició religiosa té un paper rellevant. Així, per exemple”, ha aclarit, “no hi ha pel·lícules islàmiques, sinó pel·lícules sobre els musulmans”.

Enric Vendrell ha destacat el caràcter exhaustiu únic d’aquest catàleg filmogràfic, perquè “comprèn la gran majoria de les tradicions religioses i cobreix la producció cinematogràfica mundial”.

En acabar els parlaments, el públic ha pogut assistir a la projecció gratuïta i en preestrena de la pel·lícula Biagio, dirigida per Pasquale Scimeca, que relata la vida del missioner revolucionari Biagio Conte, nascut a Palerm fa 50 anys.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.